DATA V KOSTCE 2-Průmyslová produkce v prosinci zaostala za odhady

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář...

...analytika)

Průmyslová výroba v prosinci zpomalila meziroční růst na 2,9 procenta z listopadových revidovaných 6,7 procenta, oznámil ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Výsledek zaostal za odhady analytiků oslovených Reuters, kteří čekali posílení sektoru o 6,0 procenta <CZ/ECON04>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA 12/07 11/07 12/06 2007 meziroční změna v pct +2,9 +6,7 +3,0 +8,2 TRŽBY Z PRŮM.ČINNOSTI meziroční změna v pct +2,4 +7,6 +4,9 +9,3

PRO PODROBNOU TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nVOD428083].

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Po očištění o sezonní vlivy včetně různého počtu pracovních dní stoupla výkonnost průmyslu meziročně o 5,1 procenta. Výsledek byl ovlivněn vyšším čerpáním dovolených mezi vánočními svátky, když počet odpracovaných hodin meziročně klesl o 4,3 procenta.

* Meziměsíčně po sezonním očištění průmyslová výroba stagnovala.

* K meziročnímu růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, jež posílila o 11,3 procenta a k celkovému růstu průmyslu přidala 2,1 procentního bodu.

* Dalšími silnými sektory byly výroba elektrických a optických přístrojů s růstem o 9,4 procenta a výroba koksu a rafinérské zpracování ropy, která se zvedla o 14,3 procenta.

* Nižší výkonnost než před rokem měla produkce chemických látek a potravinářství.

* Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků stouply reálně o 1,9 procenta a jejich podíl na celkových tržbách v průmyslu dosáhl 44,4 procenta.

* Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu stoupl proti loňskému prosinci o 1,2 procenta, tedy o 14.000 osob. Nabíralo se zejména ve výrobě pryžových a plastových produktů, výrobě dopravních prostředků a výrobě a opravách strojů a zařízení.

KOMENTÁŘE

PAVEL MERTLÍK, HLAVNÍ ANALYTIK, RAIFFEISENBANK, PRAHA

"Je to o něco méně (meziroční růst), než jsme očekávali i než o kolik vzrostl český průmysl v rekordním roce 2006, avšak i tak jde z historického pohledu o mimořádně dobrý výsledek."

"Naopak růst průmyslové produkce v prosinci překvapil negativně, a to velmi výrazně... Na zveřejněném prosincovém údaji je nejvýznamnější to, že poklesly růstové příspěvky některých dlouhodobých 'tahounů' českého průmyslu - výroby dopravních prostředků a výroby strojů a zařízení."

"Nejde-li pouze o jednoměsíční nahodilý výkyv, který s sebou odnese již leden či únor, pak to pro českou ekonomiku představuje špatnou zprávu, kterou bychom měli brát vážně."

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji průmyslu v prosinci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK