Český průmysl i PPI přinesly negativní překvapení

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Čerstvá data o průmyslové výrobě a výrobních cenách negativně překvapila trh, když ukázala, že inflace roste rychleji, než se čekalo, a průmysl...

...výrazně zpomalil.

Český statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že výrobní ceny v průmyslu během ledna stouply meziměsíčně o 1,9 procenta, což je nejvyšší hodnota za posledních 13 let. Na meziroční bázi byl růst o 6,0 procenta nejvýraznější za bezmála tři roky.

Výsledek byl vysoko nad mediánem očekávání trhu, respektive na horní hranici rozptylu předpovědí analytiků, a navázal tak na týden stará na data o devítiletém maximu spotřebitelské inflace.

Růst průmyslové výroby v prosinci byl pak nečekaně slabý. Produkce podniků stoupla o 2,9 procenta, zatímco trh čekal, že víceméně zopakuje listopadové posílení o 6,7 procenta.

Makrodata - zejména ta o pokračujícím růstu cen v ekonomice - tak upozadila obavy z možného snižování úrokových sazeb České národní banky, které vznikly po posledním měnovém zasedání.

"Ekonomický vývoj nadále podporuje náš předpoklad, že úrokové sazby v roce 2008 pravděpodobně neklesnou, naopak nelze vyloučit jejich mírný růst," uvedl hlavní analytik pražské ING Wholesale Banking Vojtěch Benda.

Koruna, které ve čtvrtek hrály do karet technické faktory a příznivá regionální nálada, po makrodatech posílila na nové historické maximum vůči euru 25,330 <EURCZK=>.

ŠPATNÁ ZPRÁVA Z PRŮMYSLU

Poslední data z průmyslu podle analytiků naznačila, že českým podnikům možná začínají horší časy kvůli ochládající poptávce z Evropy a silné koruně, která prodražuje cenu vyváženého zboží.

První náznaky lze najít již v prosincových datech.

Zpomalil nejenom růst produkce, zejména u tradičních tahounů - automobilového a strojírenského sektoru -, ale i přísun nových zakázek, ukázala data z ČSÚ.

"Varovný je pokles nových zakázek v průmyslu. Nejde-li pouze o jednoměsíční nahodilý výkyv, který s sebou odnese již leden či únor, pak to pro českou ekonomiku představuje špatnou zprávu, kterou bychom měli brát vážně," uvedl Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

V porovnání se situací před rokem byl celkový objem nových zakázek o 2,2 procenta slabší, z toho poptávka ze zahraničí klesla o 2,4 procenta.

"Bariéry růstu se zdají být na straně poptávky i nabídky. Globální ekonomika evidentně zvolnila krok," uvedl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom pražské UniCredit Bank.

Pro letošní rok čekají analytici zpomalení tempa růstu průmyslu na zhruba 5 procent z loňských 8,2 procenta.

"Kromě klesající poptávky v zahraničí bude tížit průmyslové firmy výrazné posílení kursu koruny a stoupající jednotkové mzdové náklady," dodal Marek.

Mzdy ženou nahoru nejenom mzdové požadavky odborů kvůli vysoké letošní inflaci, ale i nedostatek manuálních pracovníků.

PRO DATA V KOSTCE O PRŮMYSLU KLIKNĚTE NA [ID:nKOR428695]

PRO DATA V KOSTCE O PPI KLIKNĚTE NA [ID:nVOD429334]

PRO ZPRÁVU O REKORDU KORUNY KLIKNĚTE NA [ID:nVOD433588]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK