VERZE 2-Zentiva zvedla ve 4.kvartále tržby o třetinu

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává...

...podrobnosti)

Zentiva <ZNTVsp.PR> zřejmě zvedla ve čtvrtém čtvrtletí výnosy o 34 procent, lehce nad očekáváním trhu, díky akvizici v Turecku a oživení na rumunském trhu, uvedla firma ve čtvrteční zprávě.

Zentiva oznámila, že za poslední loňský kvartál čeká tržby okolo 5,5 miliardy korun, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru předpovídali výsledek 5,29 miliardy.

Za celý rok zvedl výrobce generických léčiv výnosy o 19 procent na 16,7 miliardy korun, a rovněž tak mírně překonal odhad analytiků, ale přesto o jeden procentní bod zůstal za vlastní sníženou prognózou z listopadu.

Motorem růstu byla akvizice 75 procent turecké společnosti Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals, kterou firma konsoliduje od loňského července, s příspěvkem na ročních tržbách ve výši 2,7 miliardy korun.

Bez turecké aktizice by tržby meziročně stagnovaly.

Firma, jež se potýká s poklesem na klíčových trzích v Česku a Rumunsku, v posledních dvou kvartálech vždy překvapila analytiky varováním, že výsledky zůstane za vlastním i tržním očekáváním.

Přes stabilizaci ve čtvrtém kvartále oslabila Zentiva na rumunském trhu za celý loňský rok o 19 procent kvůli problémům s distributory léků, jež vedly k masivním jednorázovým odpisům.

V Česku se úbytek tržeb ustálil na 7 procentech, a ani vývoj na ostatních trzích se neodchýlil od trendu z předchozích částí roku, dodala Zentiva.

Akcie Zentivy reagovaly posílením na 990 korun ve 12:25 z 970 korun před zveřejněním zprávy. Proti středečnímu závěru byly silnější o 2,64 procenta, zatímco pražský index PX <.PX> posiloval o 0,16 procenta.

Kompletní finanční výsledky Zentiva plánuje vydat 10.března.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK