ROZHOVOR-Ševčovic z NBS říká, že pro HDP byl klíčový vývoz

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Robustní ekonomický růst Slovenska ve čtvrtém kvartále byl mírně nad očekáváním centrální banky, neměl by však změnit její názor, že expanze nemá...

...inflační charakter. Řekl to ve čtvrtek člen bankovní rady Peter Ševčovic.

Ševčovic, jenž v Národní bance Slovenska (NBS) řídí oddělení pro měnovou politiku, agentuře Reuters řekl, že pro důkladnější hodnocení si banka musí počkat na podrobné údaje.

Rychlý odhad Slovenského statistického úřadu ve čtvrtek ráno ukázal, že hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska v posledním čtvrtletí roku 2007 vyskočil o rekordních 14,1 procenta.

Za celý loňský rok slovenská ekonomika expandovala o 10,3 procenta, také nejrychleji v historii. Obě čísla předčila odhady trhu, výsledky však ovlivnilo předzásobení cigaretami před lednovým zvýšením spotřební daně [ID:nMUL431561].

"Ekonomický růst zůstává robustní, mírně nad odhady centrální banky," uvedl Ševčovic. "Po očištění o jednorázový faktor, který hrál ve čtvrtém čtvrtletí významnou roli, se údaje o HDP blíží prognóze NBS."

"Hlavním tahounem růstu pravděpodobně zůstala zahraniční poptávka, která znamená exportní výkon ekonomiky ve vztahu hlavně k přímým zahraničním investicím v průmyslu," dodal.

Centrální banka opakuje, že ekonomický růst je zdravý a nevytváří dodatečné inflační tlaky, a Ševčovic nečeká výrazný odklon od tohoto názoru.

"Ve světle vývoje zahraničního obchodu neočekáváme, že významně stoupla složka spotřeby ve struktuře HDP," řekl.

"Vysoký růst je tažen hlavně produkcí a z tohoto hlediska neočekáváme zásadní změny v našem hodnocení ekonomiky."

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK