VERZE 2-Bobošíková ze hry, Švejnar nemá hlas KSČM ve 3.kole

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává rozhodnutí KSČM o dalším postupu,...

...souvislosti)

Jana Bobošíková odstoupila z páteční volby prezidenta republiky, protože se jejím volitelům, Komunistické straně Čech a Moravy, pro ni nepodařilo sehnat dostatečnou podporu.

V souboji o post hlavy státu tak zůstávají stávající prezident Václav Klaus, kandidát ODS, a Jan Švejnar, kterého nominovaly ČSSD a Strana zelených.

Odstoupením europoslankyně Bobošíkové se zvýšily Švejnarovy šance na postup do dalších kol volby prezidenta.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl v rozhovoru pro Českou televizi, že komunističtí poslanci nyní budou v prvním kole podporovat Švejnara. Ve třetím kole však již s hlasy KSČM počítat nemůže, dodal.

Švejnar by tak mohl v prvním kole volby postoupit z Poslanecké sněmovny. Očekává se, že jej podpoří 71 zákonodárců za ČSSD, 26 poslanců za KSČM a 5 zástupců Strany zelených.

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý ráno oznámil, že bude volit Klause. Ve Švejnarově táboře pak chybí nemocná poslankyně Olga Zubová ze Strany zelených.

Ze Senátu by měl v prvním kole suverénně postoupit Klaus. Většinu zde kontroluje ODS a s ní budou hlasovat i někteří senátoři za KDU-ČSL a nezávislí.

Prezidentem bude v prvním kole zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů.

Pokud v prvním kole nikdo nezvítězí, koná se kolo druhé, kdy je třeba získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců i nadpoloviční většiny přítomných senátorů.

V posledním, třetím kole volby se hlasy přítomných poslanců a senátorů sčítají dohromady, a při plném počtu 200 poslanců a 81 senátorů kandidátovi stačí ke zvolení 141 hlasů.

Ve třetím kole minulé volby dostal Klaus 139 hlasů a jeho vyzyvatel Švejnar 113 hlasů, když jej přestali podporovat komunisté.

Společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu k volbě prezidenta je přerušena do 14:00.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK