Evropské akcie klesnou, středem pozornosti bude ropa

20.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí středeční seanci poklesem ve stopách trhů na Wall Street a v Asii. Rekordní ceny ropy přiživovaly strach, že by...

...inflace mohla omezit prostor pro snížení úrokových sazeb centrálních bank.

V 8:40 ztrácely futures na indexy DAX <FDXH8>, CAC-40 <FCEH8> a panevropský Euro Stoxx50 <STXEc1> 0,9 až 1,1 procenta, zatímco londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku oslabí o 41 až 47 bodů.

Investoři se zaměří na výsledky bank, jež poskytnou čerstvý vhled do situace ve finančním sektoru po šokujících odpisech, jež v úterý oznámila Credit Suisse <CSGN.VX>.

BNP Paribas <BNPP.PA>, největší veřejné obchodovaná banka ve Francii, vykázala pokles zisku za čtvrtý kvartál v souladu s předchozím vlastním výhledem, ale uvedla, že si je jistá růstem v letošním roce.

Nizozemská finanční skupina ING <ING.AS> uvedla, že ve čtvrtém kvartále započetla oprávky v objemu 194 milionů eur, ale příjem z prodeje podílu v ABN AMRO <AAH.AS> pomohl tuto ztrátu neutralizovat, takže kvartální čistý zisk stoupl o 7,6 procenta.

Barel americké ropy <CLc1> v úterý vyskočil nad 100 dolarů.

Zatímco zpočátku z toho akcie na Wall Street těžily, neboť pohyb pomáhal energetickým titulům, nakonec klesly kvůli strachu, že vysoké ceny energií by mohly posílit rostoucí cenové tlaky.

Čerstvou zprávu o inflačním výhledu přinesou data o indexu spotřebitelských cen (CPI) ve Spojených státech za leden ve 14:30 SEČ.

Japonské akcie ve středu sklouzly o více než 3 procenta poté, co deník Financial Times uvedl, že firma KKR Financial Holdings <KFN.N> pozdržela splacení dluhu v řádu miliard dolarů.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK