ING v Q4 zvedla zisk o 7,6 pct, oprávky pod odhady

20.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


ING <ING.AS> ve středu uvedla, že ve čtvrtém kvartále započetla oprávky v objemu 194 milionů eur, nižší než se čekalo, a příjem z prodeje...

...podílu v ABN AMRO <AAH.AS> pomohl tuto ztrátu neutralizovat.

Čistý zisk nizozemské finanční skupiny stoupl o 7,6 procenta na 2,48 miliardy eur neboli 1,18 eura na akcii, těsně nad 2,34 miliardy čili 1,12 eura na akcii odhadovaných analytiky v průzkumu Reuters.

ING uvedla, že za říjnový prodej podílu v ABN tříčlennému bankovnímu konsorciu si zapsala příjem 1,03 miliardy eur. Příjem z prodeje ABN a dalších aktiv ING vykázala i ve třetím kvartále.

Trh čekal, že ING odepíše 200 milionů až 1 miliardu eur kvůli riskantním aktivům včetně retailových cenných papírů jištěných hypotékami (RMBS), hypoték "Alt-A" a zajištěných dluhových obligací (CDO).

Narozdíl od potíží s investicemi v bankovní divizi si pojišťovnická divize ING vedla dobře a vykázala meziroční skok kvartálního jádrového zisku o 37 procent na 1,82 miliardy eur.

Částečně k tomu pomohl prodej aktiv, jenž neutralizoval nižší hodnoty investic do realit a privátních firem, pomohl i 10procentní nárůst příjmů z pojistného.

Zisk ING za celý loňský rok stoupl o 20 procent na 9,24 miliardy eur neboli 4,32 eura na akcii, zatímco trh v průměru čekal výsledek 8,71 miliardy čili 3,96 eura na akcii.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK