Jen posiluje kvůli trápení finančního sektoru

20.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen ve středu obecně zpevňoval, když čerstvá várka špatných zpráv z finančního sektoru vyvolala výprodeje na akciových trzích a znovu zažehla...

...nechuť k riziku.

V 10:30 ubíral dolar 0,1 procenta na 107,62 jenu <JPY=>. Euro oslabovalo na 158,39 jenu <EURJPY=>, respektive na 1,4715 dolaru <EUR=>.

V devizových obchodech vede obezřetnější postoj k riziku investory k tomu, aby nakupovali zpět nízkoúročenou japonskou měnu poté, co ji použili jako levný zdroj financování poměrně riskantních sázek na aktiva s vyšším úrokovým výnosem v takzvaných carry obchodech.

Asijské a evropské burzy ve středu klesaly poté, co KKR Financial Holdings <KFN.N>, veřejně obchodovaná dcera skupiny soukromého kapitálu Kohlberg Kravis Roberts & Co [KKR.UL], oznámila, že podruhé odložila platbu miliard dolarů v komerčních papírech.

Evropské úvěrové spready, měřené indexem iTraxx Crossover <ITCRS5EA=GFI>, se po zprávě o KKR rozšířily na rekordní úroveň.

V bankovním sektoru padaly akcie britské banky Alliance & Leicester <ALLL.L> až o 18 procent na rekordní minimum poté, co odepsala 185 milionů liber kvůli vystavení riskantním aktivům.

"Z finančního sektoru soustavně přicházejí špatné zprávy... Dokud se budou index iTraxx Crossover a některé další úvěrové spready rozevírat, pak jsme pravděpodobně stále ve finanční krizi," řekl Teis Knuthsen, šéf devizového výzkumu Danske Bank.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK