Wall Street klesne po zprávě o vysoké inflaci v USA

20.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures ve středu prohlubovaly ztráty po zprávě o nečekaně prudkém růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech, která...

...naznačila, že by centrální banka (Fed) mohla mít méně prostoru pro snižování úrokových sazeb a povzbuzení ekonomiky.

Futures na index S&P 500 <SPc1> ve 14:50 SEČ klesaly o 19,5 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> padaly o 26,2 bodu.

Index spotřebitelských cen (CPI) Spojených států v lednu meziměsíčně stoupl o 0,4 procenta, zatímco ekonomové čekali jeho nárůst jen o 0,3 procenta. Po vyloučení volatilních cen potravin a energie CPI přidal 0,3 procenta, nejvíce od června 2006, zatímco trh čekal zvýšení pouze o 0,2 procenta.

Finanční sektor navíc trápila zpráva, že KKR Financial Holdings <KFN.N>, kotovaná dcera skupiny soukromého kapitálu Kohlberg Kravis Roberts & Co [KKR.UL], již podruhé odložila platbu dluhů jištěných hypotečními cennými papíry v řádu několika miliard dolarů.

Britská banka Alliance & Leicester <ALLL.L> mezitím při obchodování v Evropě padala o 9,6 procenta poté, co varovala před prudkým nárůstem úvěrových nákladů a odepsala 185 milionů liber kvůli riskantním aktivům.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK