Wall St stoupl v naději na další snižování sazeb

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve středu vzrostly, když silný výhled zisku firmy Hewlett-Packard zvedl technologické akcie a centrální banka (Fed) naznačila...

...úmysl pokračovat ve snižování úrokových sazeb.

Akcie společnosti Hewlett-Packard <HPQ.N> vyskočily téměř o 8 procent, zatímco International Business Machines <IBM.N> posílila o 2,7 procenta, neboť investoři sázeli na to, že si počítačový průmysl udrží zisky díky silným tržbám v zahraničí.

Širší trh na začátku seance klesl poté, co údaje o nečekaně silném růstu spotřebitelských cen [ID:nVOD048630] vzbudily obavy, že se Fed zdrží dalšího snižování sazeb.

Zápis z minulého měnového zasedání bankovní rady Fedu však vrátil na trh optimismus a naději, že centrální banka bude nadále razantně uvolňovat měnovou politiku, aby zabránila pádu ekonomiky do recese.

"Měnová politika už je podle mého názoru nastavena mimořádně prorůstově. Myslím, že jakékoli další snižování sazeb je tu totálně přehnané, ale zdá se, že jsou (Fed) ochotni vydat se právě touto cestou," řekl Michael Darda, hlavní ekonom ze společnosti MKM Partners. "V podstatě naznačili, že politika ještě nějakou dobu zůstane volnější."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,73 procenta na 12.427,26 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,83 procenta na 1360,03 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> získal 0,91 procenta na 2327,10 bodu.

Indexy Dow Jones i Nasdaq přerušily třídenní sérii ztrát.

Akcie energetických firem podpořil vzestup cen ropy nad 100 dolarů za barel druhým dnem v řadě.

Cena lehké americké ropy <CLc1> si ve středu zapsala čerstvý rekord nad 101 dolary za barel. V úterý naopak rekordní cena ropy vyvolala výprodeje akcií v závěru seance.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK