Evropské akcie rozšiřují zisky díky dolům a Fedu

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie ve čtvrtek po poledni rozšiřovaly zisky za pomoci rostoucích důlních titulů a výsledků firmy Nestlé <NESN.VX>. Investory též...

...povzbuzoval zápis z posledního měnového zasedání americké centrální banky (Fed).

Ve 13:00 rostl panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 1,78 procenta na 1344,49 bodu.

Americké akciové futures posilovaly poté, co zápis z posledního zasedání Fedu podpořil názor, že by americká centrální banka mohla kvůli podpoře ekonomického růstu dál snižovat úrokové sazby.

Akcie Nestlé vyskočily o 6 procent poté, co největší potravinářská skupina na světě vykázala skok zisku za loňský rok o 15,8 procenta navzdory rekordním cenám surovin jako mléko či kakao [ID:nSCH133169].

Mezi nejúspěšnější segmenty trhu ale patřil důlní sektor, když rostl spolu s cenami kovů. Kazakhmys <KAZ.L>, Anglo American <AAL.L> a Antofagasta <ANTO.L> stoupaly o 4,6 až 5,9 procenta.

Zotavovaly se také banky, které v poslední době sužovaly téměř každodenní zprávy o dalších odpisech. BNP Paribas <BNPP.PA> přidávala 3,2 procenta, Royal Bank of Scotland <RBS.L> posilovala o 4,8 procenta.

Société Générale <SOGN.PA> však ubírala 0,1 procenta poté, co potvrdila rekordní ztrátu za čtvrtý kvartál [ID:nMUL130545].

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK