RWE zklamal loňským ziskem, má růst o 5 pct ročně

22.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Firma RWE <RWEG.DE>, druhý největší podnik veřejných služeb v Německu, v pátek zklamala očekávání trhu ziskem za loňský rok a uvedla, že do...

...roku 2012 hodlá každoročně zvyšovat provozní zisk o 5 procent investicemi do dalších elektráren.

Firma plánuje v uvedeném období vynaložit přes 30 miliard eur na elektrárny a rozvodné sítě, o pětinu více proti původnímu plánu. To má zvednout čistý zisk z běžné činnosti až o 10 procent ročně.

Celoroční provozní zisk loni dosáhl 6,5 miliardy eur, uvedla RWE, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali 6,9 miliardy. Akcie společnosti v 11:30 ztrácely 4,5 procenta.

Podnik nesplnil odhady trhu ani čistým ziskem 2,7 miliardy eur, když analytici v průměru očekávali výsledek 3,2 miliardy.

Generální ředitel Jürgen Grossmann, který stojí v čele RWE pět měsíců, prosazuje strategii zvyšování zisků skrze budování nových elektráren a investování do obnovitelných zdrojů energie, podobně jako v případě konkurenční společnosti E.ON <EONG.DE>.

Akcie podniků veřejných služeb za posledních pět let výrazně stouply, a velké fúze coby prostředek expanze proto často nepřicházejí v úvahu, řekl Grossmann.

Grossmann potvrdil, že případné akvizice hledá na východě, a dodal, že uvažuje o expanzi RWE na další trhy v jihovýchodní Evropě kromě Turecka a Řecka, kde se již podnik začal poohlížet po možných partnerech.

"RWE zkoumá, jaké má možnosti v Rusku," řekl Grossmann.

Ve středu Grossmann řekl, že aby si největší evropský původce emisí oxidu uhličitého udržel ziskovost, chystá se ztrojnásobit do roku 2012 výrobní kapacitu z obnovitelných zdrojů energie ze současných zhruba 1,3 gigawattu.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK