ROZHOVOR-Konverzní kurs by měl zohlednit ekonomický výhled -Barto z NBS

22.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Slovensko by mělo usilovat o vyjednání takového kursu pro převod koruny na euro, který by odrážel i očekávaný vývoj ekonomiky a pomohl omezit...

...inflační rizika po vstupu do eurozóny, řekl viceguvernér slovenské centrální banky Martin Barto.

Spekulace o konverzním kursu koruny jsou poslední dobou klíčovou silou za pohyby slovenské měny a investoři vyhlížejí jakékoli signály, které by naznačily, jakou má Bratislava vyjednávací pozici.

Barto řekl, že Slovensko by mělo prosazovat dohodu o konverzním kursu, který by se opíral o silný výkon ekonomiky, ale neodrážel by pouze minulé ekonomické výsledky.

"Podle mého názoru by vyjednávání o konverzní hladině mělo odrážet reálný rovnovážný směnný kurs, to znamená kurs založený na ekonomických fundamentech," řekl Barto.

"Ale pro Slovensko by bylo výhodné, kdyby konverzní kurs odrážel také budoucí vývoj ekonomických fundamentů, které můžeme do jisté míry odhadovat už v současné době."

Slovenská měna po Bartových komentářích vyšplhala vůči euru až na 11měsíční maximum 32,760 koruny <EURSKK=> z úrovně poblíž 32,970 před zprávou, na dosah historického maxima 32,710. Koruna se nyní obchoduje zhruba 7 procent nad centrální paritou ve směnném mechanismu ERM-2, předpokoji ke vstupu do eurozóny.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK