Wall St. stoupl díky záchraně dluhopis.pojišťovny

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie se na konci páteční seance vzchopily díky zprávě, že je blízko dohoda bank o záchraně dluhopisové pojišťovny Ambac Financial....

...Ta by mohla zamezit dalším škodám u bank a na úvěrových trzích.

Akcie se po většinu seance pohybovaly v negativním teritoriu, ale obrátily do plusu po zprávě stanice CNBC, že bankovní záchrana by mohla přijít už tento týden. Zdroj pak agentuře Reuters řekl, že v posledních dnech došlo k pokroku, ale dohoda může stále ještě ztroskotat.

Úvěrová hodnocení AAA firem Ambac a MBIA se ocitla v ohrožení kvůli jejich expozici vůči riskantním hypotečním dluhopisům. To banky přimělo, aby odepsaly hodnotu aktiv pojištěných u těchto dvou společností.

Finanční sektor zpočátku táhl trh níž poté, co Merrill Lynch doporučila investorům prodávat akcie Fannie Mae <FNM.N> a Freddie Mac <FRE.N>. Dvě největší hypoteční firmy ve Spojených státech odepsaly 0,9 procenta, respektive 4,1 procenta.

Akcie Ambac <ABK.N> vylétly o 16 procent, MBIA <MBI.N> posílila o 2,4 procenta.

"Zpráva o Ambac obrátila trhy s akciovými a indexovými futures vzhůru nohama. Vzestup se málem sám pohltil, když se investoři pokoušeli nakoupit, co šlo," řekl Joe Kinahan, šéf derivátové strategie u webové makléřské společnosti thinkorswim.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,79 procenta na 12.381,02 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,79 procenta na 1353,11 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> přidal 0,16 procenta na 2303,35 bodu.

Za celý týden posílil index Dow Jones o 0,3 procenta a S&P 500 si připsal 0,2 procenta, ale Nasdaq sklouzl o 0,8 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK