VERZE 2-Slovenská koruna roste na rekord 32,680 za euro

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář obchodníka,...

...souvislosti)

Slovenská koruna v pondělí vystoupala na rekordní vrchol vůči euru. Podle obchodníků jí vzhůru pomáhalo páteční vyjádření centrálního bankéře ohledně konverzního kursu měny při vstupu do eurozóny.

Koruna <EURSKK=> prolomila klíčovou úroveň rezistence na 32,700 a posunula hranici rekordu na 32,680 za euro oproti předchozímu maximu 32,710 z loňského března. Ve 12:00 kotovala na 32,715.

Slovensko by mělo usilovat o vyjednání takového kursu pro převod koruny na euro, který by odrážel nejen minulý, ale i očekávaný vývoj ekonomiky, řekl v pátek viceguvernér centrální banky Martin Barto [ID:nSCH244471].

"Pohyb koruny souvisí s těmito poznámkami," řekl obchodník UniCredit Michal Baranek.

"Investoři se nebojí nakupovat korunu, když vědí, že centrální bance nevadí silnější úrovně," dodal Baranek.

Konverzní kurs představuje klíčový faktor pohybů koruny s tím, jak Slovensko plánuje příští rok vstoupit jako 16.člen do eurozóny a investoři vyhledávají jakékoli náznaky ohledně vyjednávací pozice Bratislavy.

Trh si Bartova slova vyložil tak, že by kurs koruny při zafixování na euro mohl být silnější, než je nyní na trhu. Analytici uvedli, že pokud by se uplatnil pohled do budoucna, vyhlídky ekonomického růstu by ospravedlňovaly silnější konverzní hladinu.

Slovenské hospodářství rostlo loni podle předběžných údajů o rekordních 10,3 procenta a expanze by měla pokračovat i letos, ovšem pomalejším tempem.

Silnější konverzní kurs by podle analytiků také pomáhal čelit budoucím inflačním rizikům, až se Slovensko vzdá nezávislé měnové politiky a přijetí eura odstraní dopad zpevňující koruny na spotřebitelské ceny.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK