VERZE 2-Vláda navrhuje guvernéra ČNB Tůmu za šéfa EBRD

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, citáty...

...premiéra)

Vláda navrhla guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmu za kandidáta na šéfa Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), uvedl v pondělí premiér Mirek Topolánek.

Tůma se tak stává druhým oficiálním kandidátem poté, co Německo ve čtvrtek oznámilo nominaci náměstka ministra financí Thomase Mirowa.

"Vzhledem ke své profesní kariéře a profesním zkušenostem je (Tůma) velmi silným kandidátem, který má podporu celé řady zemí EU," řekl premiér na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Mandát nynějšího prezidenta EBRD, Francouze Jeana Lamierra, vyprší letos v červenci. O novém šéfovi banky by se mělo rozhodnout na summitu guvernérů banky 18. až 19.května v Kyjevě.

Mluvčí ČNB Pavel Zúbek řekl, že centrální banka zprávu zatím nekomentuje a možná vydá tiskovou zprávu později během pondělí.

EBRD, sídlící v Londýně, byla založena v roce 1991 na podporu podnikání ve střední a východní Evropě a zemích bývalého Sovětského svazu. Česko je od letošního roku dárcovskou zemí banky, když loni podle EBRD úspěšně završilo transformaci ekonomiky.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK