Visa plánuje rekordní IPO v objemu až 18,8 mld USD

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Společnost Visa v pondělí uvedla, že by mohla ze své primární emise akcií získat až rekordních 18,8 miliardy dolarů. Na trhu ale panují...

...obavy, že by globální úvěrová tíseň mohla nahlodat objem vydávaných karet.

Největší vydavatel kreditních karet na světě ohlásil americké Komisi pro cenné papíry (SEC) úmysl prodat 406 milionů akcií za 37 až 42 dolarů, což by mu vyneslo 15,0 až 17,1 miliardy dolarů.

Visa uvedla, že by mohla prodat dalších 40,6 milionu akcií, aby uspokojila poptávku, čímž by objem primární veřejné nabídky (IPO) vyšplhal až na 18,8 miliardy.

V případě úspěšné emise by tak Visa překonala IPO firmy AT&T Wireless Group z roku 2000, jež vynesla 10,6 miliardy dolarů.

Společnost se sídlem v San Francisku plánuje kotovat své akcie na newyorské burze pod značkou "V."

Načasování emise firmy Visa je riskantní, neboť obavy z možné recese americké ekonomiky zchladily zájem investorů o akcie a IPO.

Visu ovládá kolem 13.300 členských bank a finančních firem. Mnohé z nich se potýkají s narůstajícími úvěrovými ztrátami, některé trpí nedostatkem kapitálu.

"Visa je velká a má silný potenciál globálního růstu," řekl John Augustine, šéf investiční strategie u Fifth Third Private Bank.

"(Rizikem) na spodní straně této nabídky může být načasování. Bojíme se, že se zhoršením úvěrových podmínek klesnou spotřebitelské výdaje a objemy u sítí vydavatelů karet půjdou dolů. To by se zakouslo do výnosů a zisku."

MASTERCARD TO DOKÁZAL

Akcie menší konkurenční firmy MasterCard <MA.N> stouply od vstupu na burzu v květnu 2006 na více než pětinásobek. Firma v IPO získala 2,4 miliardy dolarů.

"MasterCard je výbušný titul a investoři doufají, že Visa si povede stejně," řekl Steve Roukis, výkonný ředitel firmy Matrix Asset Advisors z New Yorku.

Visa plánuje dát stranou 3 miliardy z čistého výnosu emise na pokrytí širokého spektra antimonopolních a dalších řízení.

Tato jednání zahrnují firmy jako American Express <AXP.N> nebo Discover Financial Services <DFS.N> a také přední maloobchodníky, kteří viní vydavatele karet z cenového kartelu.

Visa rovněž zamýšlí použít 10,2 miliardy dolarů z čistého výnosu na zpětný odkup dalších akcií a obecné firemní účely. Firma plánuje vyplácet kvartálně dividendu 10,5 centu na akcii, přičemž dividendový výnos má činit zhruba 1 procento.

Visa uvedla, že aranžéry emise jsou Bank of America Securities <BAC.N>, Citigroup Global Markets <C.N>, Goldman Sachs & Co <GS.N>, HSBC Securities <HSBA.L>, JPMorgan Securities <JPM.N>, Merrill Lynch & Co <MER.N>, UBS Investment Bank <UBSN.VX> a Wachovia Securities <WB.N>.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK