Evropské akcie padají kvůli nervozitě kolem bank

17.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí spadly o více než 4 procenta na nejnižší zavírací hodnotu za dvaapůl roku, když akvizice Bear Stearns <BSC.N> za...

...výjimečně nízkou cenu vyvolala masivní výprodej v bankovním sektoru.

Největší obětí seance se však stal německý průmyslový podnik Siemens <SIEGn.DE>, jenž se zřítil o 18 procent po varování, že by se jeho zisk mohl snížit o 900 milionů eur kvůli zpoždění některých projektů a zrušeným objednávkám.

Index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> podle neoficiálního závěru sklouzl o 4,2 procenta na 1202,54 bodu. Index panevropských blue chips od začátku roku ztratil kolem 20 procent, a má tak namířeno k nejhoršímu kvartálnímu výsledku od třetího čtvrtletí roku 2002.

JPMorgan Chase & Co <JPM.N> v neděli oznámila, že koupí za zlomek tržní ceny raněnou konkurenční banku Bear Stearns, což přiživilo obavy, že globální úvěrová krize by se mohla zhoršit [ID:nSCH730852].

"Není pochyb, že by se scénář s Bear Stearns mohl odehrát také v Evropě," řekla Marie-Pierre Peillon, šéfka akciového a úvěrového výzkumu u firmy Groupama Asset Management v Paříži.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK