MfD: Foxconn koupil továrnu svého konkurenta FIC CZ v Rudné

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn se dohodl s majiteli továrny na výrobu počítačových dílů a televizí FIC CZ v Rudné u Prahy na odkoupení jejich závodu. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na vysoce postavený zdroj ve Foxconnu, který tak potvrdil nedávné informace Hospodářských novin. Foxconn tak bude mít v Česku tři výrobní závody, jednu továrnu vlastní v Pardubicích a druhou dokončuje v Kutné Hoře.

Zástupci firem nechtěli prodej komentovat. "Nemohu to potvrdit a dále komentovat," řekl deníku šéf českého zastoupení Foxconnu Jim Chang. Ten nicméně minulý týden MfD sdělil, že firma jedná o koupi další továrny ve středních Čechách. Kvůli novému závodu proto společnost v lednu založila dceřinou firmu Foxconn Technology.

FIC CZ měla v poslední době problémy s prodejem, v minulých letech jí prudce klesl obrat. V roce 2005 měla tržby přes 20 miliard korun, předloni už jen kolem sedmi miliard Kč. Na úřad práce pro bývalý okres Praha-západ nedávno firma poslala dopis s oznámením, že bude v dohledné době propouštět, píše deník.

Tchajwanská FIC CZ (First International Computer) působí v Česku od roku 1991 a patří v tuzemsku k největším výrobcům počítačových dílů. Výrobu počítačů v ČR rozjela v roce 1998, od roku 2005 firma vyrábí i plazmové televize a ploché LCD displeje. Stejně jako Foxconn své výrobky prodává především známějším značkám.

Foxconn patří k velkým světovým výrobcům výpočetní techniky, konektorů, kabelů a skříní pro počítače. V Česku začal podnikat v roce 2000 v areálu zkrachovalé HTT Tesla Pardubice, nyní zaměstnává zhruba 7000 lidí. Předloni firma v tuzemsku vyrobila zboží za 73 miliard korun, loňské výsledky budou podle Changa zhruba o 15 procent vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK