Wall St stoupl díky naději na uvolnění úvěrové tísně

21.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve čtvrtek na závěr bouřlivého týdne vyskočily o více než 2 procenta díky optimistickým názorům, že rozšíření prostoru Fannie...

...Mae a Freddie Mac na hypotečním trhu uvolní úvěrovou tíseň, jejíž největší obětí se stala Bear Stearns <BSC.N>.

Akcie uzavřely nejlepší týden za téměř dva měsíce díky síle finančních titulů, na něž od vypuknutí kreditní krize loni v létě dopadala hlavní tíha hněvu investorů. Index širšího trhu Standard & Poor's 500 stoupl o 2,4 procenta a za celý týden přidal 3,2 procenta.

Na Velký pátek zůstává akciový trh ve Spojených státech zavřený, stejně jako hlavní evropské burzy.

Fannie Mae <FNM.N> a Freddie Mac <FRE.N> zaznamenaly třetí seanci v řadě dech beroucí zisky, když vyskočily o 11,7 procenta, respektive o 9 procent. Obě realitní agentury od pondělí vystřelily celkově o více než 50 procent.

V bankovním sektoru vyskočily akcie Bank of America <BAC.N>, JPMorgan <JPM.N> a Citigroup <C.N> o 8 až 10 procent a index realitního sektoru Dow Jones <.DJUSHB> vylétl o 8,3 procenta.

Průmyslový konglomerát General Electric <GE.N> stoupl o 5,3 procenta a pomáhal vzhůru indexu blue chips Dow Jones poté, co Merrill Lynch zvedla doporučení pro jeho akcie s tím, že se jedná o bezpečnou sázku ve zpomalující ekonomice.

Finanční tituly "se pohybují protisměrně vůči tomu, co se děje na komoditních trzích, kde ceny v posledních pár dnech klesaly," řekl Matt Kaufler, portfolio manažer u firmy Clover Capital Management. "Nad tím vším se klene předpoklad, že to nejhorší už máme za sebou."

Index Dow Jones <.DJI> stoupl o 2,16 procenta na 12.361,32 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil na 1329,51 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> vzrostl o 2,18 procenta na 2258,11 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK