Dolar stagnuje; náročný týden však uzavřel růstem

21.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pátek stagnoval vůči jenu, euru i švýcarskému franku. Uplynulý týden tak uzavře růstem poté, co se na jeho začátku propadl po kolapsu...

...banky Bear Stearns a ve strachu z kreditní krize na rekordní minima.

Americká měna si udržela zisky dosažené v průběhu týdne s tím, jak investoři rozprodávali komodity jako ropu a zlato a skupovali zpět dolar, částečně proto, aby před prodlouženým víkendem vybrali zisky z úspěšných pozic.

"Dolar posílil, neboť hráči jako zajišťovací fondy agresivně vybírají odevšad zisky a získané prostředky převádějí na dolar," řekl Hideki Amikura, devizový manažer z Nomury.

"Zatím nevíme, zda to znamená konec bouře na kreditním trhu, která poškodila dolar, nebo jen konec prvního jednání."

Podle hráčů na trhu by bylo předčasné očekávat udržitelné zotavení dolaru, který se v pondělí potopil na téměř 13leté dno vůči jenu a historické minimum proti euru a švýcarskému franku.

"Skutečnost, že máme úvěrovou krizi, se nezměnila a nezměnily se ani podmínky na americkém realitním trhu. Dolar asi jen těžko dokáže posílit ještě víc," řekl nejmenovaný dealer z japonské banky.

Obchodování navíc bylo velmi utlumené, neboť řada trhů na celém světě zůstala na Velký pátek uzavřena. V Asii se neobchodovalo na většině trhů s výjimkou Japonska, v Evropě neotevřely mimo jiné finanční trhy v Německu, Francii, Itálii ani Velké Británii a svátek mají také Spojené státy.

Euro ve 12:00 stagnovalo na 1,5429 dolaru <EUR=>, v uctivé vzdálenosti od pondělního rekordu 1,5905.

Dolar se obchodoval zcela beze změny také vůči japonské měně na 99,35 jenu <JPY=> a držel se téměř na místě i proti švýcarské měně na 1,0090 franku <CHF=>.

Za uplynulý týden se dolar zotavil vůči koši světových měn o 1,5 procenta a proti euru si zapsal největší zisk od poloviny prosince s tím, jak se ceny ropy <CLc1> poprvé za dva týdny krátce vrátily pod hranici 100 dolarů za barel a cena zlata <XAU=> klesla na měsíční minimum.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK