Koruna mírně posílila na 25,45 Kč/EUR a 16,48 Kč/USD

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Česká měna během odpoledne mírně posílila vůči euru i dolaru. V 17:00 SEČ se k euru obchodovala o tři haléře silnější na 25,45 Kč/EUR. Proti dolaru zpevnila o dva haléře na 16,48 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa je česká měna ve světle zhoršující se makroekonomické situace v Česku i v zahraničí neadekvátně silná. "Data za únor ukazují, že česká koruna proti euru za poslední rok v reálném vyjádření posílila o téměř 16 procent (v lednu to bylo 11,4 procenta)," uvedl Škop.

"Takto silná měna v kombinaci se slábnoucí zahraniční poptávkou po českých exportech vytváří reálné nebezpečí pro podnikatelskou aktivitu a celkový hospodářský růst v České republice," dodal.

Kurz koruny by mohlo ovlivnit středeční zasedání bankovní rady České národní banky. "Centrální banka by totiž mohla díky posledním údajům o inflaci a mzdách přistoupit ke zvýšení sazeb," upozornil Škop. Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové by na to česká měna zareagovala aspoň mírným posílením.

Dolar k euru odpoledne stagnoval. V 17:00 SEČ dolar uzavřel na 1,5444 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK