Kurz dolaru pokračuje v růstu

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Kurz dolaru dnes na devizových trzích pokračoval v růstu a z části mu pomohla statistika o nečekaném prodeji starších domů v USA. Pokračuje také pokles cen komodit, především ropy a zlata, kde hraje velkou roli blížící se konec čtvrtletí a snaha investorů upravit pozice pro účely zveřejnění výsledků.

V 17:00 SEČ se dolar k euru prodával v kurzu 1,5394 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,5444 USD, kde byl v pátek. Na paritě s japonským jenem dolar zpevnil na 100,76 JPY z 99,39 JPY v závěru minulého týdne. Euro vůči jenu vystoupilo na 155,15 z předchozího kurzu 153,54 JPY.

Prodej starších domů ve Spojených státech v únoru po přepočtu na celý rok vzrostl na 5,03 milionu domů, což je růst o 2,9 procenta. Prodej domů se snižoval nepřetržitě šest měsíců a únorový nárůst je pro trh nečekaný a znamenal vzpruhu. Ceny se ale dál snižují.

Analytici se shodují, že dolar může příznivě reagovat rovněž na snahu centrální banky (Fed) zklidnit situaci na kapitálových trzích. Fed dodal na trh miliardy dolarů, rozšířil možnosti zástav a umožnil čerpat zdroje i bankám na Wall Street. To je zcela mimořádné opatření, protože Fed doposud přímo podporoval jen komerční banky.

"Dolar hezky zpevňuje na všech frontách a odpoutal se od minima, na němž se ocitl minulý týden. Z části je to kvůli komoditám, ale jde také o výběr zisků u eura a jenu," uvedl analytik společnosti Ruesch International Omer Esiner. Dolar ale podle něj zřejmě ještě nemá to nejhorší za sebou a pohyb vzhůru je třeba brát jako součást konsolidace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK