PRŮZKUM-NBS v březnu asi podrží sazby, snížení je na obzoru (OPAK.)

25.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Slovenská centrální banka v úterý ještě ponechá úrokové sazby beze změny, během příštích měsíců je však navzdory zrychlující inflaci zřejmě sníží...

...v rámci příprav na vstup do eurozóny, ukázal průzkum agentury Reuters.

Všech 12 oslovených analytiků očekává, že banka na měnovém zasedání 25.března ponechá hlavní dvoutýdenní repo sazbu beze změny na 4,25 procenta, neboť měnové podmínky pomáhá v době rostoucí inflace utahovat silná koruna.

Devět ekonomů ovšem čeká snížení sazeb o 25 až 75 bazických bodů do konce třetího čtvrtletí podle toho, jak bude Národní banka Slovenska (NBS) usilovat o jejich sladění s úrovní v eurozóně. Slovensko hodlá přijmout euro v lednu příštího roku.

"Inflace roste a zhoršuje se i výhled, ale silná koruna působí dostatečně restriktivně... ani ve struktuře růstu HDP (hrubého domácího produktu) nebyla vidět žádná rizika poptávkové inflace," řekla Silvia Čechovičová, analytička z ČSOB.

"Centrální banka nikam nespěchá, její měnová politika je nyní určována kroky Evropské centrální banky (ECB)," dodala.

Meziroční inflace harmonizovaná s kritérii EU (HICP), kterou NBS cíluje v rámci plánu na přijetí jednotné měny, v únoru dosáhla 14měsíčního maxima 3,4 procenta, ale udržela se dostatečně nízko pod stropem povoleným pro přijetí eura.

Evropská komise a ECB by měly hodnotit žádost Slovenska o vstup do eurozóny v dubnu či květnu.

Analytici přepokládají, že Slovensko u testu uspěje. Klíčovým úkolem nicméně zůstává udržitelnost nízké inflace.

"Je velice nepravděpodobné, že bychom nedostali zelenou pro přijetí eura," řekla Mária Valachyová, analytička Slovenské spořitelny.

Slovenské ministerstvo financí navrhlo snížit deficity veřejných financí pro letošní i příští rok [ID:nBUC454307], aby tak země dala najevo pevné odhodlání plnit plán na přijetí jednotné měny.

Evropská komise Slovensko vyzývá, aby zaujalo přísnější fiskální postoj v boji proti inflačním tlakům. Ty mohou zesílit, jakmile po přijetí eura vymizí vliv zpevňující měny na inflaci.

PODROBNÉ VÝSLEDKY PRŮZKUMU NALEZNETE NA [ID:nL18597060].

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK