CCS: Nafta minulý týden zdražila o 16 haléřů

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Motorová nafta u domácích čerpacích stanic v uplynulém týdnu dále zdražovala. Řidiči zaplatí za litr v průměru 31,12 koruny, tedy o 16 haléřů více než před týdnem. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v Česku zvedla průměrně jen o dva haléře na 30,52 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Nejdražší benzin mají v průměru pumpy v Moravskoslezském kraji. Jako v jediném kraji se cena za litr přehoupla přes 31 korun; řidiči zaplatí 31,01 Kč/l. O čtyři haléře levnější je natural v Praze. Naopak nejlevnější bezolovnatý benzin natankují motoristé už několik týdnů v Královéhradeckém kraji, kde jeho cena činí v průměru 30,09 Kč/l.

Nafta je s průměrnou cenou 31,51 koruny za litr nejdražší v Praze. Nejlevnější naftu lze naopak pořídit za 30,75 Kč/l v Olomouckém kraji. Pod 31 korunami se drží nafta ještě v dalších pěti krajích.

Benzin zdražil přesně v polovině krajů, nejvíce - o 43 haléřů - v Královéhradeckém kraji. Natural tu byl ještě před několika dny hluboko pod úrovní 30 korun a dosud je tu nejlevnější. Z nejvýraznějšího zlevnění benzinu se mohli zaradovat motoristé, kteří přijeli k pumpě v Jihočeském kraji. Litr naturalu během minulého týdne zlevnil o 28 haléřů.

Nafta zdražila nejvíce - o 69 haléřů - v Pardubickém kraji. V pěti krajích cena nafty klesla, o 26 haléřů se cena snížila v Karlovarském kraji.

Benzin je nyní stejně drahý jako na začátku roku; nafta je téměř o 50 haléřů levnější. Cena pohonných hmot v Česku se nicméně během posledních 12 měsíců výrazně zvedla. Přesně před rokem byl benzin téměř o tři koruny levnější, za litr nafty platili motoristé dokonce o více než čtyři koruny méně než dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK