Dolar klesá, obavy o ekonomiku USA se nevytrácejí

25.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v úterý ukončil čtyřdenní sérii zisků a všeobecně slábl, když sentiment trhu znovu ovládly trvalé obavy o zdraví ekonomiky Spojených států...

...

Americká měna se před Velikonocemi zotavovala s tím, jak investoři vybírali zisky z komoditních trhů a převáděli je na hotovost. V pondělí tento růst ještě rozšířila po zprávách, že JPMorgan <JPM.N> zvýšila na pětinásobek nabídku na sužovanou Bear Stearns <BSC.N> a prodej existujících domů nečekaně stoupl.

Avšak soustavné pochybnosti o celkových vyhlídkách dolaru vedly k opětovným výprodejům této měny. Investoři nepovažují za pravděpodobné, že by byl dolar schopen trvalého oživení, a to i přes agresivní úsilí Fedu zlepšit likviditu finančního systému.

Podpůrný příliv hotovosti z vybírání zisků z komodit navíc vysychal s tím, jak se zotavily ceny zlata <XAU=>. Cena ropy <CLc1> nicméně stále ustupovala a držela se poblíž 100 dolarů za barel [ID:nMUL530836].

Euro v 11:40 rostlo o 0,8 procenta na 1,5555 dolaru <EUR=> poté, co v pondělí spadlo až na 1,5341. Přestože se jednotná měna stáhla z rekordních 1,5904 dolaru z minulého týdne, stále se obchoduje o více než 6 procent výš oproti začátku roku.

Vůči japonské měně stál dolar téměř beze změny na 100,55 jenu <JPY=>.

Na adresu silného eura v pondělí opět padala ostrá slova. Viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Lucas Papademos řekl, že nedávné pohyby devizových kursů byly nepřiměřené.

Dolar se minulý týden propadl na historické minimum k euru a 13leté dno vůči jenu poté, co zpráva o převzetí Bear Stearns za extrémně nízkou cenu vzbudila obavy, že by si úvěrová krize mohla vyžádat další oběti z řad význačných finančních firem.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK