Heineken bude zřejmě po nákupu Drinks Union v ČR dál posilovat

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 25. března (ČTK) - Nizozemská společnost Heineken, která dnes oznámila koupi ústecké akciové společnosti Drinks Union, bude chtít zřejmě dále posílit a stát se ze současné trojky dvojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji. V hledáčku může mít v Česku Pivovary Staropramen, českou dvojku s loňskou produkcí 3,2 milionu hektolitrů piva, Budějovický Budvar s výstavem 1,25 milionu hektolitrů piva a moravskou skupinu PMS s téměř milionem hektolitrů piva. Veřejná oficiální doktrína Heinekenu je být ve všech středoevropských zemích jedničkou nebo dvojkou na trhu, potvrdili ČTK výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý a předseda Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.

"Naší ambicí je být jedničkou nebo dvojkou v celé Evropě. Platí to ve většině zemí, ale některé trhy se teprve konsolidují," řekla mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová. Skupina v Evropě výrazně posílila po letošním nákupu britského pivovaru Scottish & Newcastle. Zájem o další české pivovary nekomentovala. Letos Heineken ukončí konsolidaci Starobrna s Královským pivovarem Krušovice a v dalším roce s Drinks Union.

"Heineken bude mít zájem získat v ČR další pivovary," míní předseda svazu nezávislých pivovarů Fusek. Podle ale nejsou tyto fúze pro české spotřebitele dobré, protože se zvyšuje podíl průmyslově vyráběného piva stejné chuti. Velké koncerny vaří silná piva a ředí je sifonem, což nepodporuje pitelnost piva, dodal.

"PMS ale není na prodej, museli by dát fantastickou nabídku. Firma ve vlastnictví českého managementu se silně rozvíjí, koupila pivovar v Banské Štiavnici a řadu zemědělských firem," řekl ČTK zdroj, který je velmi dobře obeznámen se situací na pivním trhu. Státní Budvar ke koupi bude, ale záleží kdo vyhraje příští parlamentní volby. ODS by se mohl podařit prodat do tří let, pokud zvítězí ČSSD, trvalo by to zřejmě minimálně sedm let. Navíc americký Anheuser-Busch, který vede s českým pivovarem ve světě desítky sporů o ochrannou známku, je ochoten zaplatit za Budvar vysokou cenu.

Největší šanci by měl podle experta Heineken u Staropramenu patřícímu belgicko-brazilské skupině InBev, světové pivovarské jedničce. Ta se soustředí zejména hlavně na Jižní Ameriku a Čínu a z Evropy jen na Británii. "InBev získal Staropramen náhodou při koupi britských pivovarů. Dohoda bude ale složitá, protože InBev nařkl Heineken u Evropské komise z kartelových dohod," řekl zdroj. Navíc se hovoří už rok o fúzi In-Bevu s Anheuser-Busch, světovou trojkou.

"Konsolidace českého trhu není u konce, několik menších pivovarů se zřejmě ještě dostane pod křídla tržních lídrů. Navíc v zahraničí se stále hlasitěji hovoří o možných fúzích velkých hráčů, což by mohlo trh také zasáhnout," řekl analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

"Zásadní dramatické otřesy na českém trhu po koupi Union Drinks neočekávám," řekl Veselý. Heineken bude mít v ČR výstav až tři miliony hektolitrů ročně. Celkem loni téměř padesátka českých pivovarů vyrobila téměř 20 milionů hl, z toho vývoz činil 3,5 milionu hl. Expanze českých pivovarů je možná jen exportem, český trh je nasycen.

"Akvizice je logickým důsledkem vývoje českého trhu s pivem. Velké koncerny vidí jednu z posledních příležitostí, jak si zajistit pevné místo na tomto velmi atraktivním středoevropském trhu," míní Hatlapatka. Hlavním důvodem konsolidací je zvyšující se tlak na náklady, především v oblasti cen energií a surovin. "Současná konsolidace nijak neohrožuje konkurenční prostředí," dodal analytik.

Heineken podle expertů z oboru zřejmě výhledově uzavře dva ze čtyř závodů Drinks Union, v Kutné Hoře a jeden na severu Čech. Podinvestovaná skupina by potřebovala okamžitou injekci přes miliardu korun. Odborníci očekávají výhledově pouze zachování pivovaru v Krásném Březně v Ústí nad Labem a zbytek trhu pokryje Heineken dalším rozvojem moderních Krušovic, kde jsou připraveny rychlé investice na zdvojnásobení produkce na dva miliony hl ročně a jsou tam další volné pozemky. Velmi silnou značkou z portfolia Drinks Union, kterou bude Heineken rozvíjet, je Zlatopramen, což je nejvíce vyvážené české pivo do Německa, i když v nižších cenách než Pilsner Urquell a Budvar.

Heineken, čtyřka na světě, je největším prodejcem piva v Evropě. Na další trhy se podle Veselého soustředí pouze okrajově. Po nákupu Scottish & Newcastle dále posílil ve střední Evropě, jeho partner Carlsberg ve Velké Británii. Heineken vlastní v 65 zemích přes 115 pivovarů, které produkují 139 milionů hektolitrů piva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK