STEM: Finanční situace se zhoršila pro 42 pct domácností

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - V průběhu roku 2007 se zhoršila v porovnání se situací před rokem finanční situace ve 42 procentech českých domácností. Od roku 2005, kdy tento podíl činil 28 procent, tak vzrostl počet občanů, kteří deklarují zhoršení své finanční situace. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM.

Ačkoliv téměř třetina lidí se v uvedeném průzkumu domnívá, že ekonomická situace státu se za uplynulý rok zlepšila, zlepšení své vlastní finanční situace pocítilo jen 15 procent respondentů.

Pro 28 procent "optimistů" se situace státu loni proti roku 2006 zlepšila, z toho pro tři procenta dokonce velmi. Pro 36 procent, které STEM nazval "opatrní", zůstala všeobecná ekonomická situace v ČR stejná a "pesimistů", domnívajících se, že došlo ke zhoršení, je rovněž 36 procent.

Mezi "optimisty" patří lidé materiálně zajištění, kteří sami sebe řadí k vyšší střední vrstvě. Jsou to lidé s vyšším vzděláním, spíše mladší, a především podnikatelé a studenti s pravicovým politickým zaměřením, typickým pro voliče a sympatizanty ODS.

Lidé většinou středního věku, kteří se řadí k politickému středu a považují svou materiální situaci za spíše průměrnou, jsou v průzkumu označení jako "opatrní".

Do skupiny "pesimistů", která se podle průzkumu dlouhodoběji stabilizovala na 15 procentech populace, patří převážně lidé nad 45 let, nezaměstnaní, důchodci, dělníci a lidé s nižší úrovní vzdělání. Mezi nimi jsou hojně zastoupeni především přívrženci KSČM a ČSSD.

Pokud respondenti hodnotili loňskou finanční situaci své domácnosti, byli méně pozitivní než u hodnocení celé ekonomiky. "Optimistů" bylo jen 15 procent, zatímco "opatrných" bylo 43 procent a "pesimistů" 42 procent.

Také vývojově vypadá hodnocení domácností jinak než celé ekonomiky. Především je daleko stabilnější. Ve většině šetření STEM se skupina "opatrných" pohybuje kolem poloviny, skupina "pesimistů" kolem třetiny a "optimistů" asi třetiny populace.

Průzkum agentury STEM se konal ve dnech 1. až 7. března 2008 a zúčastnilo se ho 1320 občanů ČR starších 18 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK