Lidé s hypotékou uspoří na daních výrazně méně

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Snížení základní sazby daně z příjmu na 15, respektive 12,5 procenta bude znamenat pro daňové poplatníky s hypotékou, penzijním připojištěním nebo životním pojištěním v příštích letech nižší úspory na daních o desítky až stovky tisíc korun. ČTK o tom dnes informovala poradenská společnost Fincentrum. Podle odborníků je to logický důsledek snížení daní. Nižší základní sazbu daně budou platit lidé od příštího roku.

"Je logické, že při snižování daňového zatížení klesá i výše daňových úlev. Není možné mít stejnou úlevu při sazbě 32 procent a 15 procent. Proto nám připadají úvahy o 'kompenzaci' snižování daňového zatížení absurdní," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Reforma navíc většině lidí zvýší disponibilní příjmy, ti tak budou mít větší objem peněz k úsporám, které mohou vložit například do penzijního pojištění nebo životního pojištění, doplnil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Výhody nižší sazby daně z příjmu budou podle Fincentra kompenzovány menším daňovým zvýhodněním spořících a úvěrových produktů jako jsou penzijní připojištění, životní pojištění či hypoteční úvěry. U hypoték budou úspory nižší v řádu stovek tisíc, u penzijního připojištění a životního pojištění se sníží daňové zvýhodnění řádově o desítky tisíc korun.

S hypotékou na částku dva miliony Kč podle zdanění platného v roce 2007 by bylo možné si odečíst z daní až 643.200 Kč za celou dobu trvání hypotéky. Po změně daňové sazby na 15 procent bude tato úspora v 30letém horizontu o 341.700 Kč nižší. V případě změny daňové sazby na 12,5 procenta bude úspora na daních nižší o dalších 50.250 Kč. Celkové snížení daňové úspory tak u dvoumiliónové hypotéky na 30 let za předpokladu nově prosazených daňových podmínek může činit až 391.950 Kč, vypočetli analytici Fincentra.

Stejně tak u penzijního připojištění či životního pojištění splňujícího podmínky nároku na odpočet daně by bylo možné v případě 30letého trvání smlouvy za podmínek daňového systému platného v roce 2007 ušetřit na daních až 115.200 Kč. Po změně daňové sazby na 15 procent bude tato úspora o 61.200 Kč nižší. V případě změny daňové sazby na 12,5 procenta bude úspora na daních nižší o dalších 9000 Kč.

Konkrétní daňové zvýhodnění zmíněných produktů tak poklesne o více než polovinu. "Nižší daňové zatížení tak paradoxně sníží atraktivitu jak penzijního připojištění, životního pojištění i hypotečních úvěrů a nepřinese v těchto oblastech daňovým poplatníkům takovou úsporu, jakou očekávají," uvedl místopředseda představenstva společnosti Fincentrum Petr Stuchlík.

Daňová reforma, kterou vláda loni prosadila, pro rok 2009 již obsahuje snížení daňové sazby z 15 na 12,5 procenta, omezuje ale zároveň slevy na dani. Pokud nedojde ke změně, čistý příjem lidí s platem pod 20.000 korun příští rok půjde dolů až o stovky korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK