Americké akcie dopoledne klesaly kvůli propadu cen domů

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne na Wall Street klesaly, protože se ukázalo, že trh s bydlením prochází výraznějším poklesem. Obavy z recese americké ekonomiky pak prohloubil výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o dvě třetiny procenta na 12.466,8 bodu. Index Nasdaq Composite v 17:00 SEČ klesl na 2321,6 bodu se ztrátou 0,2 procenta.

"Do dnešního dne byl trh obdivuhodně schopen jít nahoru i při špatných zprávách," uvedl jeden z obchodníků. "Dnešek je ale prvním dnem, kdy se neudržel," dodal.

O poklesu cen domů informovaly nezávisle na sobě dvě organizace: regulátor trhu s bydlením (OFHEO) a agentura S&P. Podle jejího indexu Standard & Poor's/Case-Shiller ceny domů v USA za leden meziročně spadly o nebývalých 11,4 procenta.

Jde o nejvýraznější pokles ukazatele od roku 1987, kdy S&P začala index sestavovat. Spotřebitelská důvěra navíc v USA za březen nečekaně klesla na pětileté minimum, dodala organizace Conference Board.

Náladu mezi emisemi finančních institucí zhoršil nižší odhad zisku investiční banky Merrill Lynch a slabší rating Bank of America. Akcie hypoteční skupiny Freddie Mac oslabily v jednu chvíli o 4,6 procenta, protože jí míra hypoték nesplácených včas stoupla nejvýše od roku 1997, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK