Sněmovna podpořila vládní novelu zákona o DPH

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Novela z části slaďuje český zákon s předpisy EU a upravuje některá ustanovení současného zákona. Sociální demokracie k ní chce v druhém čtení připojit pozměňovací návrh, aby snížená sazba DPH klesla zpět na pět procent.

"Jde opravdu jen o technické změny, které nezasahují do sazeb," řekl zpravodaj k zákonu Petr Rafaj (ČSSD). Podle ministra financí Miroslava Kalouska novela neobsahuje žádné změny, které by měly přímý vliv na příjmy veřejných rozpočtů nebo na cenu zboží a služeb.

Novela ale podle Rafaje ruší osvobození od DPH u odborů nebo církví a podobných organizací z jejich ekonomické činnosti. "Což si myslím, že tyto organizace vcelku zatíží, ale státu to zas tak velký výnos nepřinese," řekl.

Potvrdil také, že ČSSD k novele připojí návrh, aby snížená sazba daně klesla zpět na pět procent z nynějších devíti procent, kam ji zvýšila reforma veřejných financí. Sociální demokraté tvrdí, že zvýšení sazby prodraží některé zboží a služby, například léky, potraviny nebo bydlení. ČSSD již jednou tento návrh ve sněmovně předložila, ale neuspěla s ním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK