Evropské akcie díky bankám výrazně vzrostly

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. března (ČTK) - Západoevropské akciové trhy dnes po čtyřdenním volnu prudce vzrostly a jejich hlavní index vystoupil o více než tři procenta. Trh podpořily zejména akcie bank, které vzpružila výrazně zvýšená nabídka americké JPMorgan Chase na koupi investiční banky Bear Stearns.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 vzrostl o 3,1 procenta na 1264,94 bodu. Navázal tak na silný pondělní vzestup amerických akcií, které reagovaly na oznámení JPMorgan Chase.

Banka JPMorgan Chase v pondělí výrazně zvýšila nabídku na převzetí svého konkurenta Bear Stearns, který se potýká s existenčními problémy. Původně nabízela dva dolary za akcii, nyní ale nabídku zvýšila na pětinásobek. Zpráva prudce zvýšila akcie amerických bank v čele s Citigroup a v Evropě tento trend dnes doháněly akcie evropských bank. Kurz britské HSBC tak vzrostl o 14 procent, a švýcarská UBS získala osm procent.

Výrazně také zpevňoval technologický sektor, jemuž dala mocný impulz finská Nokia. Její akcie vzrostly o osm procent poté, co její finanční ředitel Rick Simonson uvedl, že společnost zatím žádný větší dopad ekonomických potíží v USA nepocítila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK