Obří A380 byl kvůli závadě dočasně odstaven z provozu

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 26. března (ČTK) - Singapurské aerolinky byly v pondělí v noci nuceny kvůli závadě čerpadla pohonných hmot vyřadit z provozu obří letoun A380 a přesunout cestující letu do Sydney do dvou menších letadel Boeing 747. Za tři měsíce zaznamenaly Singapore Airlines u největšího komerčního letadla světa již čtyři závady.

Podle mluvčího aerolinek Stephena Forshawa je již letadlo nyní zpět v provozu. Závada na letadle byla stejná jako ta, která se objevila v únoru u jiného letadla A380. Singapore Airlines jsou jediné aerolinky na světě, které obří letoun provozují. Zatím mají tři a létají s nimi mezi Singapurem a Sydney a Londýnem. V květnu plánují zahájit lety mezi Singapurem a Tokiem. Dalších 16 letadel A380 mají aerolinky objednaných.

První problém měl letoun A380 v lednu, kdy letadlo kvůli odpojení vlečného vozu sjelo na letišti v Singapuru ze startovací dráhy. V únoru bylo letadlo odstaveno kvůli problému s čerpadlem. Na počátku tohoto měsíce pak letadlo odstavil z provozu v Sydney problém s brzdami. Singapurské aerolinky však uvádějí, že navzdory několika problémům jsou letadla spolehlivá.

Singapurské aerolinky získaly první dvoupatrový A380 loni v říjnu, 18 měsíců po původním termínu. Druhým majitelem A380 se stanou dubajské aerolinky Emirates. Ty mají obdržet první letoun v srpnu, napsaly agentury AP a Reuters.

A380 je vysoký jako sedmipatrová budova. Pokud budou všechna sedadla v ekonomické třídě, může přepravit až 800 cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK