Trichet sleduje na Slovensku dlouhodobou inflaci

26.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dlouhodobá inflace bude klíčovým faktorem pro posouzení připravenosti Slovenska na přijetí eura v roce 2009, řekl ve středu prezident Evropské ...

...centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

"Je absolutně zřejmé, že jednou z hlavních posuzovaných otázek bude právě udržitelnost plnění kritérií včetně inflačního," řekl Trichet před hospodářským a měnovým výborem Evropského parlamentu.

Země usilující o vstup do eurozóny musí udržet průměrnou míru inflace v limitu 1,5 procentního bodu nad průměrem tří států s nejnižší inflací v Evropské unii. Trichet však zdůraznil, že tento cíl musí být zároveň udržen dlouhodobě.

Slovenská meziroční inflace v únoru zrychlila nečekaně silně na 14měsíční vrchol 3,4 procenta, ale analytici uvedli, že Bratislava by měla přesto splnit podmínky pro přijetí eura.

ECB připravuje na květen zprávu, jež ještě před konečným verdiktem EU zhodnotí pokrok Slovenska ve splňování požadavků na vstup do eurozóny.

Výrok o Slovensku je široce považován za precedent pro zbytek střední Evropy.

Nedávný průzkum mezi 34 analytiky a stratégy, kteří sledují rozvíjející se trhy, ukázal, že čekají vstup Slovenska do eurozóny v roce 2009. Estonsko a Litva by měly následovat v roce 2012.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK