Xstrata a banky stlačují evropské akcie níž

26.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie ve středu klesly, když je níž stáhly banky a důlní skupina Xstrata <XTA.L>. Akcie anglo-švýcarské těžařské firmy spadly na ...

...dvouměsíční dno poté, co dala vale chystanému převzetí brazilským konkurentem.

Deutsche Bank <DBKGn.DE> varovala, že problémy na úvěrových trzích by mohly ohrozit její letošní zisk, zatímco někteří zástupci předních centrálních bank světa uvedli, že konec globální kreditní tísně není na dohled.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> neoficiálně zavřel o 0,6 procenta níž na 1258,44 bodu. Index směřuje k nejslabšímu kvartálnímu výsledku od třetího čtvrtletí roku 2002 a k pátému měsíčnímu poklesu v řadě.

"Můj osobní názor je, že trh má na této úrovni extrémně dobrou hodnotu, ale přísun špatných zpráv nepolevuje a v takovém prostředí mohou trhy těžko ukázat nějakou sílu," řekl Roger Noddings, investiční šéf u firmy HSBC Investments. Ta hodnotí akcie na "underweight" neboli snížit podíl v portfoliu.

Xstrata po kolapsu akvizičních jednání s brazilskou firmou Vale <VALE5.AS> odepsala 4,8 procenta, když se vyškrábala z až 12procentní ztráty během dne. Akcie Deutsche Bank oslabily o 2,3 procenta.

Klesající tituly v bázi indexu FTSEurofirst 300 přečíslily rostoucí v poměru dva ku jedné a 11 ze 16 hlavních akciových indexů v Evropě oslabilo.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK