Třetina Čechů soudí, že ČR nikdy nedosáhne životní úrovně EU

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Češi příliš nevěří tomu, že jejich země v životní úrovni brzy dohoní Západ. Podle průzkumu společnosti STEM si dvě pětiny občanů myslí, že průměrné životní úrovně západoevropských zemí EU dosáhne Česko za více než deset let a téměř třetina (31 procent) obyvatel dokonce soudí, že Česko životní úrovně Západu nedosáhne nikdy.

Bezmála tři čtvrtiny lidí (71 procent) tak předpokládají, že úrovně Západu nedosáhne Česko nikdy, nebo mu to bude trvat déle než deset let. Zbývající třetina populace předpokládá, že životní úroveň v ČR se vyrovná se životní úrovní vyspělých zemí EU do deseti let. Z toho pětina lidí odhaduje, že se tak stane v horizontu sedmi až deseti let a každý desátý občan předpokládá, že úroveň západních zemí EU dožene ČR do šesti let.

Přitom pesimistů, kteří tvrdí, že západoevropské úrovně nedosáhne Česko nikdy, podle STEM postupně přibývá. Zatímco v roce 2003 tak podle jeho dřívějších průzkumů soudilo 17 procent respondentů, o rok později si to myslela už čtvrtina Čechů a v roce 2007 jejich podíl vzrostl na 31 procent.

Do roku 2005 se zvyšoval i podíl lidí, kteří vyrovnání české a západoevropské úrovně odhadovali v delším než desetiletém horizontu (39 procent v roce 2003, 50 procent v roce 2005). "Od roku 2005 se tento podíl postupně snižuje a letošní výsledky (40 procent) se nejvíce přiblížily hodnotám z roku 2003 (39 procent)," uvádí STEM.

Podíl občanů, kteří předpokládají, že životní úrovně západoevropských zemí EU dosáhne ČR v kratším než desetiletém horizontu, se do roku 2005 snižoval, od té doby mírně roste.

Mezi největší skeptiky podle průzkumu patří starší generace, lidé s nižší úrovní vzdělání, hůře situovaní občané, stoupenci levice a lidé, kteří nejsou spokojení se současnou politickou situací nebo se obávají vývoje ekonomické situace v krátkém časovém horizontu.

Letošního průzkumu STEM se v prvním březnovém týdnu zúčastnilo 1320 respondentů starších 18 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK