Fronty se na FÚ zatím tvoří nárazově

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Většina finančních úřadů dnes, kdy pro většinu lidí končí lhůta pro podání daňového přiznání, hlásí plynulý provoz s ojedinělými frontami. Déle si počkali hlavně lidé, kteří na finančních úřadech chtěli daň rovnou i zaplatit. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Podle úředníků do dnešního dne podalo daňové přiznání přes 70 procent lidí.

Největší nápor úřady očekávají ke konci úředních hodin. Finanční úřady, které byly v okresních městech otevřeny i v sobotu, mají dnes prodlouženou pracovní dobu do 18 hodin.

"Daňová přiznání přijímáme hladce bez nejmenších problémů. Na některých úřadech se tvoří zástupy poplatníků, kteří chtějí u nás daň zaplatit. Pokladnám to déle trvá, ale situace je zvládnutelná a není to velký problém. Je to přibližně stejné jako loni," řekla ČTK tisková mluvčí Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Miroslava Bardonková.

Na finančním úřadu v Karlových Varech se hned od rána vytvořila fronta o přibližně 50 lidech. Během prvních dvou hodin sice čekajících ubylo, ale stále před přepážkami postávalo kolem 20 lidí. "Úředníci se daňovými přiznáními lidí budou zabývat až do 18:00 a pokud to bude nezbytně nutné, možná i déle," řekl ředitel úřadu Čestmír Kubera.

S půlhodinovým čekáním museli dnes počítat i lidé na finančním úřadu v Chrudimi. Podle ředitele Zbyňka Klanice již úředníci značnou část formulářů přijali, zbývá však odhadem ještě 2000 až 2500 opozdilců. "Nebývá zvykem, že by lidé odevzdávali daňová přiznání po termínu, takových je jen velmi málo. Část lidí pošle vyplněný formulář poštou," řekl Klanic.

Na olomouckém finančním úřadu velké fronty nejsou. "Nápor se nám daří zvládat, lidé nečekají ve frontách déle než deset minut. Do dnešního rána splnilo svou povinnost 70 procent lidí," uvedl ředitel olomouckého finančního úřadu Pavel Prudký. Výraznější nápor nepocítili ani úředníci ve Vlašimi, kde se tvoří hloučky lidí jen u pokladny.

Na jihu Čech je klidná situace. "Byly posíleny podatelny a k tvoření front v zásadě nikde nedochází. Daňoví poplatníci jsou na všech finančních úřadech v kraji odbaveni maximálně do deseti minut. Spíše než na podatelnách je to na pokladně při placení," řekla mluvčí Finančního ředitelství v Českých Budějovicích Jaroslava Musilová. Finanční úřady na jihu Čech odhadují, že zhruba 15 procent daňových poplatníků nechalo podání daňového přiznání právě na dnešek. Obdobná situace je i v dalších krajích.

Daňové přiznání lze také zaslat poštou, ale poštovní razítko musí mít březnové datum, nebo elektronicky. "Na všech poštách už jsme zaznamenali, že je poslední den pro daňová přiznání. I na tak velké poště, jakou je například pražská jednička v Jindřišské, se od oběda začaly tvořit na podání daňových přiznání fronty," řekl ČTK mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Pošty mají dnes otevřeno standardně. V minulých dvou letech se pošta snažila posilovat počet otevřených přepážek a prodlužovat otevírací dobu, ale nesetkalo se to s přílišným zájmem zákazníků. V krajských městech je v současnosti vždy alespoň jedna pošta, která má delší otevírací dobu, stejně jako pobočky v obchodních centrech.

Pokud lidé nepodali daňové přiznání včas, jejich daň z příjmu se může zvýšit až o deset procent. Není-li daň zaplacena v termínu, sankční úrok roste každý den od data splatnosti daně.

Loni přiznání k dani z příjmu podalo 2,23 milionu lidí, letos by to mohlo být ještě o pět procent osob více. Statisíce osob využívaly společné zdanění manželů, které lze letos podat naposledy. Bez obav mohou být plátci daně z příjmu fyzických osob, kteří využívají služby daňových poradců, protože v tomto případě mají čas do konce června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK