Analytici: Problémy na Heathrow mohou stát BA až 25 mil. GBP

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. března (ČTK) - Zmatky s odbavením zavazadel na novém terminálu londýnského letiště Heathrow mohou stát leteckou společnost British Airways (BA) až 25 milionů liber (795 milionů Kč). Vyplývá to z odhadů analytiků Citibank. Situace na letišti se neuklidnila ani dnes a BA, které jsou jediným uživatelem nového terminálu, byly nuceny zrušit další lety.

Chaos na letišti trvá již pět dní. Od čtvrtečního otevření terminálu, jehož výstavba stála 4,3 miliardy liber, bylo kvůli problémům systému na odbavení zavazadel zrušeno téměř 250 letů a ztratily se tisíce zavazadel.

Akcie BA dnes klesly o pět procent. Investiční banka Goldman Sachs pak snížila doporučení akciím aerolinek na prodat.

Slavnostní otevření terminálu o velikosti 50 fotbalových hřišť, který BA nazvaly nejlepším na světě, se rychle změnilo v katastrofu. Kromě výpadku systému na odbavení zavazadel personál musí řešit také problémy s parkováním, bezpečností a spojením s terminálem.

"Na základě denních příjmů 23 milionů liber a nákladům na zrušení ve výši 100 až 200 liber na cestujícího odhadujeme, že vliv na zisk bude 15 až 25 milionů," uvádí se v prohlášení Citibank. Podle dalších analytiků by další škody mohly BA utrpět kvůli snížení důvěryhodnosti.

BA zatím nechtěly komentovat vliv problémů na letišti na hospodaření. Pouze uvedly, že ve čtvrtek plánují zveřejnit údaje o přepravě cestujících za březen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK