Americké akcie uzavřely nejhorší čtvrtletí za 5,5 roku

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. dubna (ČTK) - Americké akcie zakončily první čtvrtletí s nejhorším výsledkem za 5,5 roku, protože ekonomika USA zřejmě míří do recese a krize úvěrů má další oběti. Za pondělí ale akcie na Wall Street vzrostly díky silnější ekonomické aktivitě na americkém Středozápadě, než se čekalo. Zmírnily se tak obavy o kondici amerického hospodářství a investory uklidnil také plán změn v regulaci finančních trhů.

Index Dow Jones stoupl za pondělí o 46,49 bodu na 12.262,89 bodu, tedy o 0,38 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,79 procenta na 2279,10 bodu, když si 17,92 bodu připsal. Za čtvrtletí klesl DJI o 7,6 procenta a Nasdaq ztratil přes 14 procent, což byl nejhorší výsledek od třetího čtvrtletí 2002.

Během dne přišla na trh zpráva o aktivitě zpracovatelského průmyslu na Středozápadě, která se považuje za klíčový ekonomický ukazatel. Regionální index sice stále klesá, výsledek ale nebyl tak špatný, jak se odhadovalo.

Optimismus trhu dodal také plán ministerstva financí upravit regulaci finančních trhů. Investoři to hodnotí jako snahu vlády vyhnout se potížím, které trh nyní má.

Po závěru obchodování ale obnovila obavy ze situace ve finančních službách investiční banka Lehman Brothers Holdings, která zveřejnila plán navýšit kapitál až o tři miliardy dolarů. Emise banky tak po závěru obchodování klesla o více než šest procent.

Kurz eura během dne vzrostl na 1,5895 USD a dostal se tak opět do blízkosti rekordní úrovně z doby před dvěma týdny. Poté ale investoři vybírali zisky a měna se vrátila na 1,5785 USD. Přesto je euro proti začátku roku vyšší o 8,2 procenta, což je jeho nejvyšší čtvrtletní zisk od roku 2004. Dolarový index se od začátku roku snížil o 6,4 procenta, což je nejhorší výsledek od posledního čtvrtletí téhož roku.

Vůči jenu dolar vzrostl o 0,6 procenta na 99,69 JPY, protože na japonskou měnu dolehl v pondělí konec fiskálního roku v ostrovní ekonomice. Od začátku roku ale dolar vůči jenu ztratil přes deset procent, a vedl si tak nejhůře od třetího čtvrtletí 1999, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK