Wall St. stoupl díky makrodatům, regulačnímu plánu

01.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pondělí stouply poté, co zpráva o podnikatelské aktivitě na Středozápadě rozptylovala obavy o stav ekonomiky a plán na změnu...

...regulace vyvolal naději na uklidnění finančních trhů.

Akciový trh zaznamenal přes úspěšný poslední den čtvrtletí nejhorší kvartální výsledek za pětapůl roku, když se zdá, že americká ekonomika míří do recese s tím, jak si prohlubující se úvěrová krize vybírá stále větší oběti.

Po pravidelném přísunu pochmurných ekonomických zpráv poskytl záblesk naděje klíčový ukazatel růstu výroby. Index nákupních manažerů (PMI) v oblasti Chicaga v březnu sice setrval ve fázi poklesu, ale posílil na 48,2 bodu z únorových 44,5 bodu. Trh čekal zvýšení ukazatele pouze na 46 bodů.

Plán na změnu regulace amerického trhu, jejž představil ministr financí Henry Paulson, také přidal trochu optimismu. Návrh naznačil, že se vláda zabývá příčinami současné bouře.

V čele stoupajícího trhu šly průmyslové podniky a telekomy, akcie General Electric <GE.N> získaly 1,1 procenta. Dařilo se také finančnímu sektoru, dílčí index S&P <.GSPF> posílil o 0,9 procenta.

"Takhle funguje čechrání peří v poslední den kvartálu, ale podporu skýtá také vědomí, že přijde masivní změna regulace trhu, u níž se asi většina shodne, že měla nastat už dávno," řekl Peter Kenny, provozní ředitel Knight Equity Markets.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> přidal 0,38 procenta na 12.262,89 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,57 procenta na 1322,70 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,79 procenta na 2279,10 bodu.

Indexy S&P 500 a Dow Jones zaznamenaly shodně pátý ztrátový měsíc v řadě, což je nejdelší šňůra poklesů od roku 1990, respektive za pětapůl roku. S&P 500 v březnu sklouzl o 0,6 procenta, Dow Jones umazal 0,03 procenta. Index Nasdaq naopak přidal 0,3 procenta.

Za první kvartál odepsal index Dow Jones 7,6 procenta, S&P 500 sklouzl o 9,9 procenta a Nasdaq spadl o 14,1 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK