Tripartita začala na druhý pokus jednat o zákonu o zaměstnanosti

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Tripartita se začala na druhý pokus zabývat návrhem novely zákona o zaměstnanosti. První jednání zkrachovalo v pátek poté, co premiér Mirek Topolánek (ODS) ostře kritizoval odbory a zaměstnavatele za jejich postoj k daňovému zvýhodnění stravenek. První půlhodinu dnešního jednání, kterého se předseda vlády neúčastní, tak vyplnila ujišťování o potřebnosti sociálního dialogu a odborářské výzvy vládě. Řekla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

"Úvod se nesl v duchu incidentu z minulého týdne," popsala mluvčí.

Podle ní ministři práce Petr Nečas (ODS) a financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ujistili odboráře o potřebnosti jednání a žádali je o jeho pokračování. Odboráři si poté hned vzali desetiminutovou přestávku. V ní sepsali své stanovisko, které přečetli. Vyzvali v něm vládu k vyjádření postoje k sociálnímu dialogu v Česku. Uvedli, že premiér ho minulý pátek a poté znovu v pondělí svým vyjádřením v Hospodářských novinách zpochybnil.

Premiér v pátek zahájil první mimořádné jednání tripartity tím, že nazval odboráře a zaměstnavatele lháři a zloději. Řekl jim, že mu svým postojem ke stravenkám "naplivali do ksichtu". Odbory pobouřeně zasedání opustily. Zaměstnavatelé považovali způsob jednání za nepřípustný. Předseda vlády se omluvil a vyzval sociální partnery, aby se vrátili k jednacímu stolu. Později ale uvedl, že se omluva týkala "jen formy, ne obsahu". V rozhovoru v Hospodářských novinách řekl, že odbory "nikoho pořádně nereprezentují a jen blokují jakýkoliv pozitivní záměr vlády".

Vláda by zákon o zaměstnanosti měla projednávat již ve středu. Ministr práce navrhuje změny v podporách v nezaměstnanosti či zavedení zelených karet pro pracovníky ze zahraničí. Odbory mají k jeho plánům výhrady. Poškodí podle nich hlavně starší lidi, kteří hůře hledají zaměstnání. Zelené karty zas umožní firmám nahradit dražší českou pracovní sílu levnější silou z ciziny, tvrdí odboráři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK