Hyundai prodal v 1. čtvrtletí rekordní počet automobilů

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 1. dubna (ČTK) - Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor prodala v prvním čtvrtletí 712.529 vozů, což je rekord v historii podniku. Nejvíce pomohla poptávka po nových modelech, zkvalitnění výroby v Číně a zahájení prodeje luxusního vozu Genesis, uvedla dnes firma. Meziročně se prodej zvýšil o 16,4 procenta.

Kromě toho, že podnik měl vůbec nejlepší první čtvrtletí z hlediska prodeje, zdolal také další důležitou metu: poprvé za první tři měsíce roku prodal více než 700.000 automobilů.

Na zahraničních trzích Hyundai prodal 554.191 aut, což je meziroční nárůst o 18 procent. Jen za březen činil prodej aut vyrobených v zahraničních závodech 99.870 kusů, což je rovněž nový rekord. Na korejském trhu prodal Hyundai za celé čtvrtletí 158.338 vozů, a zaznamenal tak proti loňskému roku nárůst o 11 procent, napsala agentura AP.

Hyundai nyní staví montážní závod v České republice a podle korejského finančního ústavu Export-Import Bank of Korea si podnik vezme na výstavbu půjčku 300 milionů eur (asi 7,6 miliardy Kč). Hyundai chce výstavbu závodu v Nošovicích na severu Moravy urychlit, aby mohl zahájit sériovou výrobu v únoru příštího roku.

Výstavba továrny v Nošovicích by měla přijít na zhruba 1,1 miliardy eur a Hyundai by v ní chtěl zahájit sériovou výrobu na přelomu ledna a února příštího roku. Vedle Koreje má Hyundai výrobní závody rovněž ve Spojených státech, Číně, Indii a Turecku. V plánu je však i výstavba továrny v Rusku a Brazílii, příští týden by měla být otevřena druhá továrna v Číně.

V celosvětovém srovnání patří automobilce Hyundai šesté místo. Analytici upozorňují, že výstavba továren v zahraničí je pro další růst firmy důležitá, protože v Koreji se Hyundai často potýká s odboráři a doplácí i na výkyvy kurzu domácí měny won. Součástí skupiny Hyundai je i společnost Kia Motors, která má jednu z továren i na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK