ČNB loni snížila ztrátu o 19 mld. na 37,5 mld. Kč

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Česká národní banka loni meziročně snížila ztrátu o téměř 19 miliard Kč na 37,5 miliardy korun. Do ztráty se přitom dostala především kvůli posilující koruně. Bez vlivu kurzových rozdílů by skončila v zisku přes deset miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy za loňský rok, kterou ČNB poskytla Poslanecké sněmovně.

Na konci roku 2006 vykázala ČNB auditovanou ztrátu 56,4 miliardy korun, zavinilo ji stejně jako loni hlavně posilování koruny vůči měnám, ve kterých má centrální banka uloženy devizové rezervy. Bez těchto kurzových rozdílů by předloni skončila v zisku 10,6 miliardy korun.

ČNB určuje měnovou politiku země, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Dohlíží nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a vykonává devizový dohled.

Jako ústřední banka poskytuje ČNB bankovní služby pro stát a veřejný sektor. Hospodaří samostatně s majetkem, který jí svěřil stát. Nezbytné náklady na svoji činnost hradí ze svých výnosů a není výdajovou kapitolou státního rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK