Vondra: ČR chce při vedení EU dokončit liberalizaci trhu práce

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Česko chce v prvním pololetí roku 2009 během svého předsednictví Evropské unii například dokončit liberalizaci trhu práce, připravit výhled návrhu rozpočtové reformy po roce 2013 nebo otevřít diskuze o úpravě evropské směrnice o službách. Řekl to místopředseda vlády pro EU Alexandr Vondra.

Česko bude podle Vondry usilovat o dokončení volného cestování za prací do všech zemí EU. Čeští občané již nemohou volně cestovat za prací jen do pěti států unie, Německa, Rakouska, Francie, Dánska a Belgie. Tyto země budou moci v dubnu příštího roku prodloužit přechodné období o další dva roky.

Vondra má signály o tom, že Francie, Belgie a Dánsko pracovní omezení pro nové země EU již neuplatní, protože tato otázka není v těchto zemích tak citlivá. Otázkou podle něj zůstává Německo, které bude mít před volbami. "Nemá to ekonomické opodstatnění v ekonomické rovině, v té politické je to do nebe volající nerovnost," uvedl.

ČR bude také chtít "dotlačit" společně se Švédskem, které povede EU po ČR, výhled návrhu reformy rozpočtu po roce 2013. Spíše se ale prý budou formulovat vize a plány než domlouvat konkrétní kroky. "Otázkou je, zda se Francii (povede EU před Českem ve druhém pololetí tohoto roku) do toho bude chtít," podotkl Vondra s tím, že Francie má zájem spíše o evoluční změny. ČR podle Vondry chce, aby více peněz šlo na to, co učiní unii více konkurenceschopnou.

Vondra neumí odhadnout, zda tématem českého předsednictví bude také zavedení jednotného konsolidovaného základu daně firem v EU. Připomněl, že Česko si harmonizaci zejména ohledně přímých daní nepřeje. "Je to evergreen. V EU není konsensus nad ničím víc než jenom nad vytvořením společných pravidel pro výpočet konsolidovaného základu daně a nic víc, myslím, nepřichází v úvahu," poznamenal.

Za českého předsednictví se podle Vondry může znovu otevřít diskuse o evropské směrnici o službách. S její podobou nejsou spokojeni čeští podnikatelé, podle nichž nepřináší žádnou výraznou liberalizaci trhu se službami v rámci EU. "Podle našeho soudu se asi ukáže, že hysterie, které se objevovaly například z polských instalatérů, byly úplně zbytečné. Nebude sice čas a prostor (za předsednictví ČR) směrnici novelizovat, ale aspoň otevřít diskuzi, jak ji v budoucnosti novelizovat," uvedl Vondra.

V době českého předsednictví by podle Vondry měla být také zveřejněna analýza, jaký vliv mělo rozšíření EU v roce 2004 na ekonomiky původních i nových členských států EU. "Jsme přesvědčeni, že studie ukáže, že to (rozšíření EU) má pozitivní dopady konkrétně na německou, rakouskou a další ekonomiky. Sice to možná vedlo k většímu outsourcingu některých ekonomických činností, ale v zásadě nezaměstnanost šla i na Západě dolů a ekonomiky rostly," upozornil Vondra.

Analýza by podle něj mohla přispět k odstranění "únavy z rozšíření EU", která je patrná v některých původních členských zemích EU. "Na Západě je celá řada zemí, které mají pochybnosti, jestli se EU má dále rozšiřovat. Je ale v zájmu evropské stability, aby ten proces pokračoval směrem na jihovýchodní Evropu, Balkán. Je potřeba dokončit práci," podotkl Vondra.

Spolu s předsednickým křeslem, které Česku připadne začátkem příštího roku, se zvýší vliv země nejen v rámci Evropské unie, ale i celosvětově. Češi totiž zřejmě budou celou unii zastupovat například při jednáních o liberalizaci světového obchodu, přičemž Česko v EU patří mezi zastánce odstraňování bariér obchodu. Dvacet zemí EU v únoru odmítlo nejnovější návrh dohody Světové obchodní organizace (WTO) o liberalizaci globálního obchodu. Podle Francie by dohoda příliš poškodila evropské zemědělce, a je tak lepší, aby nebyla uzavřená žádná dohoda než špatná.

"Myslím si, že za našeho předsednictví lze na této agendě pracovat, protože my rozhodně nejsme země, která by chtěla nějakým způsobem jednání v rámci WTO komplikovat," řekl Vondra. Zdůraznil, že Česko je pro liberalizaci světového obchodu. "Je to naše setrvalá politika, takže nepochybně to, co může být složité k projednávání za francouzského předsednictví, by mohlo být za našeho předsednictví o něco jednodušší," prohlásil Vondra. Zároveň ale připomněl, že jednání o liberalizaci světového obchodu se táhnou již několik let. "Zda příští rok nastane nějaký průlom, to je ve hvězdách," uzavřel Vondra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK