Koruna po posílení k euru umazala zisky na 25,12 Kč/EUR

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Česká měna během odpoledního posilování nakrátko prolomila hranici 25,00 Kč/EUR, po výrocích ministra financí Miroslava Kalouska ale částečně umazala své dnešní zisky. Před 17:30 se obchodovala na 25,12 Kč/EUR. Vůči dolaru se držela kolem dopoledních 16,08 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Kalousek dnes během jednání sněmovny uvedl, že ministerstvo financí dolaďuje dohodu s Českou národní bankou, která by měla zabránit posílení koruny z jednorázových příjmů státu v cizích měnách. Ty má vláda získat při privatizacích a ze strukturálních fondů EU.

České měně podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory ke zpevňování pomohly informace Českého statistického úřadu, podle nichž deficit veřejných financí loni klesl na 1,58 procenta hrubého domácího produktu a dluh sektoru vládních institucí se snížil na 28,65 procenta HDP. Maastrichtská kritéria pro přijetí eura přitom vyžadují, aby deficit veřejných financí nepřekračoval tři procenta HDP a výše kumulovaného dluhu 60 procent HDP.

Kromě koruny dnes posilovaly i ostatní měny v regionu. "Tento týden bychom se žádných důležitých domácích událostí neměli dočkat, koruna by tak měla být tažena vývojem ve světě. V době vyšší rizikové averze jí pak pomáhá její status bezpečného přístavu," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK