Evropské burzy vyskočily o 3,2 pct pod vedením bank

01.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v závěru úterní seance rozšířily zisky na více než 3 procenta a uzavřely na měsíčním maximu. Naděje, že by banky už mohly mít...

...nejhorší odpisy z hodnoty aktiv za sebou, podnítily prudký růst akcií v dosud sužovaném finančním sektoru.

Akcie UBS <UBSN.VX> vystřelily o 12 procent a zapsaly se mezi nejsilnější blue chips v Evropě. Švýcarská banka odepsáním dalších 19 miliard dolarů zdvojnásobila své ztráty z hodnoty aktiv a požádala investory o další hotovost.

"To nejhorší už bylo započteno, neboť trh zjevně očekával větší propad zisků bank, než jsme viděli v letech 2000 až 2002. Takže nejhorší pokles finančních titulů už by mohl být za námi, ačkoli jsme pravděpodobně ještě neviděli to nejhorší na makroekonomické frontě," řekl Francois Chevallier, stratég ze společnosti VP Finance v Paříži.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> neoficiálně uzavřel seanci růstem o 3,2 procenta na 1302,47 bodu, nejvyšší úrovni od 29.února.

Ve srovnání se začátkem roku však index stále stojí okolo 14 procent níž, tížen obavami z recese americké ekonomiky a dopadu globální krize úvěrových trhů na firemní zisky.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK