Japonské akcie prudce vzrostly

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. dubna (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes výrazně zrychlily růst na celková více než čtyři procenta a zaznamenaly nejsilnější přírůstek za měsíc a půl. Mezi investory se po úterních zprávách bank zmírnily obavy z krize ve finančním sektoru a japonským vývozcům zase pomohlo oslabení jenu vůči sílícímu dolaru.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 4,2 procenta na 13.189,36 bodu. Zaznamenal tak nejvyšší denní nárůst od 14. února a nad 13.000 bodů se dostal poprvé za tři týdny.

Tokiu pomohl úterní silný nárůst akcií v Evropě a USA. Zlepšená nálada investorů plynula ze zpráv, podle nichž americká banka Lehman Brothers získala emisí nových akcií čtyři miliardy dolarů a švýcarská UBS vydá nové akcie, aby pokryla odepsané investiční ztráty. To ukázalo, že bankovnímu sektoru se daří překonávat následky úvěrové krize. Hlavní evropské a americké indexy získaly v úterý více než tři procenta.

Vedle dobrých zpráv z finančního sektoru využil japonský trh i nárůstu dolaru vůči jenu, protože ten pomáhá japonským vývozcům. Akcie automobilky Honda tak získaly více než sedm procent.

Dolar dál všeobecně zpevňoval a vůči jenu se dostal nad 102 JPY. Úterní zprávy bank daly investorům naději, že nejhorší fáze globální úvěrové krize již byla překonána.

Vůči jenu dolar stoupl na 102,20 JPY z úterního závěru 101,95 JPY. K euru americká měna posílila na 1,5552 USD z předchozích 1,5598 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK