Seznam.cz je zřejmě na prodej

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Největší a nejstarší český internetový portál Seznam.cz je zřejmě na prodej. Podle dvou důvěryhodných zdrojů své podíly prodávají majoritní vlastník a zakladatel Ivo Lukačovič i menšinoví akcionáři Tiger Holding Four a Miura International. "O prodeji akcií Seznamu nemáme žádné informace," reagovala mluvčí firmy Rita Gabrielová.

Podle informací ČTK však má být do zhruba dvou měsíců vytvořen prospekt s nabídkou pro oslovení potenciálních zájemců. Organizací prodeje byla pověřena investiční banka Goldman Sachs. Představa vlastníků o ceně se údajně pohybuje kolem jedné miliardy dolarů (tedy asi 16 miliard Kč), ale podle odborníků na internetový trh bude spíše výrazně nižší.

Menšinoví akcionáři loni koupili 30procentní podíl od internetové firmy Lycos za 65 milionů eur, což nyní odpovídá necelé 1,7 miliardy korun. Z toho by vycházela cena celého Seznamu 5,5 miliardy Kč bez prémie za ovládnutí společnosti.

Jako o možných zájemcích se hovoří například o fondu Warburg Pincus, který od konce minulého roku ovládl portály Centrum a Atlas, provozovateli televize Nova, společnosti CME, nebo skupině European Directories, která vlastní vydavatele Zlatých stránek Mediatel.

"Myslím, že je od Iva Lukačoviče chytré prodat firmu právě teď, když Seznam dosáhl vrcholu a konkurence v poslední době hodně posiluje," uvedl zdroj z trhu. Lukačovič považuje za největšího konkurenta Seznamu americký vyhledávač Google, dalším významným hráčem na trhu jsou spojené portály Centrum a Atlas.

Seznam, který denně navštíví 2,1 milionu uživatelů, založil Lukačovič v roce 1996 jako první tuzemský vyhledávač. Na konci roku 1999 prodal 30procentní podíl skandinávskému portálu Spray, který o rok později převzala firma Lycos. Za loňský rok Seznam očekává tržby kolem 1,4 miliardy korun a zisk přes půl miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK