Klaus s Římanem podpořili další využívání jaderné energie

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Prezident Václav Klaus se dnes vyslovil pro další využívání jaderné energie, bez které podle něj nelze zajistit dostatek elektřiny. Za jedinou naději lidstva do budoucna jadernou energetiku po dnešním setkání s Klausem označil i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Zákaz stavby nových jaderných zdrojů, který do koaliční smlouvy prosadili zelení, Říman považuje za "krátkodobé intermezzo". Oponenti ale míní, že by nebylo nutné stavět nové zdroje, pokud by se zamezilo plýtvání elektřinou, víc se využívala úsporná opatření a výroba byla hospodárnější.

"Musím jasně říci, že chceme-li mít elektrickou energii, nemůžeme se obejít bez energetiky jaderné. To není žádný výrok k tomu, jestli se něco plánuje nebo neplánuje ve vládě, v ČEZu nebo kdekoliv jinde. Je to normální lidský názor a stanovisko a já doufám, že dříve či později to pochopí i ti, kteří do dosud možná bohužel nechápou," řekl dnes novinářům Klaus.

Další využití jaderné energie dnes podpořil i Říman, podle kterého je to jediná naděje pro lidstvo. "Z tohoto pohledu k tomu musíme přistupovat," prohlásil Říman. Zákaz přípravných prací na nových jaderných zdrojích, který obsahuje koaliční smlouva, Říman označil za "krátkodobé intermezzo, které s koncem této koalice skončí".

Také podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) nemá Česká republika do budoucna v energetice příliš jiných možností než výstavbu nových jaderných zdrojů. "Musíme velmi seriózně diskutovat o výstavbě nových jaderných bloků, jinak se dostaneme do neřešitelného problému v budoucnosti," řekl na začátku března Topolánek. "Budeme to zkoušet, budeme o tom jednat. A když to nebudeme my, budou to ti po nás," dodal.

Nutnost diskuse o jaderné energetice připouštějí i koaliční zelení, do koaliční smlouvy ale prosadili, aby Česko nyní nové zdroje nestavělo. Současná zdrojová základna je například podle náměstka ministra životního prostředí Aleše Kutáka pro výrobu elektřiny dostatečná a není třeba ji do roku 2020 rozšiřovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK