Letiště České Budějovice může přijímat letadla z celého světa

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 2. dubna (ČTK) - Letiště České Budějovice, které vzniklo na místě bývalého armádního letiště v Plané, může začít přijímat a odbavovat letadla prakticky z celého světa. Jeho zástupci dnes od Úřadu pro civilní letectví ČR (ÚCL) převzali licenci neveřejného mezinárodního letiště s vnější hranicí. Jde tak o jediné letiště v kraji, které umožňuje provoz i mimo hranice schengenského prostoru, řekl generální ředitel ÚCL Josef Rada.

V Plané smí nyní přistávat letadla ze zahraničí, která se musejí 24 hodin předem ohlásit. Do areálu pak přijedou celníci a cizinecká policie kvůli odbavení. Když letiště získá veřejný mezinárodní statut, budou sídlit už přímo v areálu. Do budoucna se počítá, že by letiště mohlo denně využívat okolo deseti velkých dopravních letadel.

"V první řadě by se ale mělo jednat o charterové lety, o něž je v rámci letního provozu největší zájem. Poté budeme jednat i o pravidelné letecké dopravě v rámci České republiky a do dovolenkových destinací," podotkl Ondřich.

Letiště zatím nemá klasickou odbavovací halu. Ta se má začít stavět příští rok, v provozu bude zřejmě od roku 2010. "Předpokládáme, že bychom po polovině letošního roku mohli získat stavební povolení," uvedl Ondřich. Denně by měl nový terminál, k němuž budou letadla rolovat, odbavit kolem 300 pasažérů.

Vedení letiště dnes zároveň podepsalo memorandum o spolupráci s Řízením letového provozu (ŘLP). Dokument má umožnit, aby na ploše mohla příští rok v březnu dosedat a odlétat letadla s delegacemi na summit ministrů zahraničních věcí Evropské unie, kteří se sejdou na Hluboké. ŘLP poskytne techniku a personál, který se postará o navádění letadel.

Loni na letišti, které vlastní kraj a krajské město, dosedlo a odstartovalo dvakrát více letadel než v roce 2006. Dispečeři pomáhali při 6000 přistáních a vzletech. Nejčastěji šlo o sportovní letadla, přibývá ale i obchodních letů. Odbavili tam už i velká dopravní letadla, například Tu-154M, které pojme 116 pasažérů.

Od konce května 2007, kdy letiště vlastní licenci pro neveřejný mezinárodní provoz, registrovali jeho pracovníci přes 60 zahraničních příletů a přes 70 letadel využilo 2,5 kilometru dlouhou dráhu k odletu do zahraničí. Nejvíce přímých mezinárodních letů obstarávají zatím Němci, Rakušané a Švýcaři. Z Plané už ale odlétali i lidé na dovolenou do Chorvatska. Přistála na něm i letadla ze Švédska.

Areál bývalého vojenského letiště se rozkládá na zhruba 200 hektarech a leží šest kilometrů od centra krajského města.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK